2013. június 9., vasárnap

Magánfogadalom és szolgálat

Kérdés:

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Egyházi szolgálatot ellátó magánfogadalmas vagyok. Úgy látom a szolgálat amit végzek, egész embert és gyakorlatilag éjjel-nappali szolgálatot kíván. Az utóbbi években egészségem eléggé megromlott, így bár az Istenszolgálat még elég lelkesen motívál de sok minden kérdés merül fel bennem. Többek között az, hogy hogy/hol lehet határt húzni a örömteli szabad lelkesedésből szolgálni az Istent / helytelen szolgalelkűség ("csinálni mert muszáj, mert sok a feladat, mert adott az egész"...) illetve a szereteteből fakadó / vakbuzgó (muszájból történő) engedelmesség között???

Illetve kérek szépen segítséget, hogy hol lehet erről a témáról építő jellegű lelki olvasányt / elmélkedéseket találni?

Nagyon nehéz ebben a mai világban...

Köszönöm!


Válasz:

Kedves Kérdező,

nagyon sok mindent kérdeztél leveledben, és azt gondolom, hogy így „távolból”, beszélgetés (körülményeid és személyed ismerete) nélkül nem is lehet semmilyen tanácsot adni, viszont Piliscsaba-Klotildligeten él egy szerzetesrendnek olyan ága, akik hasonló élethelyzetben vannak (azaz plébániákon, egyházközségekben szolgálnak). Azt gondolom, hogy ők mélységében találkoztak hasonló kérdésekkel, tudnának segíteni neked abban, hogy kérdéseid választ kapjanak. Keresd Mária nővért a (30) 20 59 321-es mobilszámon. Ő majd tud adni neked egy vonalas számot is.

Isten áldása legyen életed minden napján,

Marian

Az Egyházközségi Nővérek honlapja itt érhető el: http://www.egyhazkozseginoverek.hu/. Ők világi intézmény, tehát megszentelt élet hivatalosan elfogadott egyik intézménye, így ők közösségben tesznek magánfogadalmat. A fő feladatuknak tekintik az egyházközségi munkát. Nem monasztikus közösség, de nem is egyénileg élnek otthonaikban, mint a Vinculum Caritatis közösség tagjai, amely világi intézmény szintén, hanem kisebb közösségekben hasonlóan a Szociális testvérekhez. Jelenleg mindenki az anyaházban él Piliscsabán utolsó információim alapján, de Gaál Marika nővér többet tud mondani, hogy jelenleg milyen lehetőségeik vannak. Mivel magánfogadalmas vagyok sok év egyházi szolgálattal a hátam mögött - közösségi elkötelezettséget is megtapasztalva jelenleg hivatalos közösség nélkül, - úgy látom, hogy a közösségben és a közösségen kívüli egyházi munkának is meg vannak az előnyei és sajátos terhei. Mivel mindenkinek a teherbíró képessége egyéni, fontos lenne lelkipásztori, de akár más hivatásgondozó, lelki kísérő vagy lelki gondozó szakember segítségét is igénybe venni, hogy megállapítsa mennyit bír ellátni, és megtalálja azt a sávot, amelyben Istennek tetszően és lehetőségeihez mérten kiegyensúlyozottan szolgálhat. Isten áldását kérem életére és további szolgálatára. Ő adjon világosságot, hogy hivatását Szent Akarata szerint be tudja tölteni.

egy magánfogadalmas

Forrás: Virtuális Plébánia


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése