2013. június 13., csütörtök

Közösségi elutasítás és hivatás 2.

Újra találkoztam egy fiatallal, akin láttam, hogy szomorú volt, mert elutasították egy – ha jól értettem több – közösségből is.

Felmerül ilyenkor a kérdés bennem, vajon tudja-e, hogy ez még nem bizonyos, hogy végérvényes elutasítás? Tudja-e, átbeszélték-e, átimádkozták-e az adott közösségben/közösségekben, hogy a közösségi megszentelt életre való meghívás csak a megkülönböztetés első szintje és van egy második is?

A megkülönböztetés második szintje a közösségen kívüli megszentelt utakra szól. Mielőtt végérvényesen „lemondana” valaki a megszentelt hivatásról és esetleg párkapcsolatot kezdeményez, érdemes átgondolni a közösségen kívüli lehetőségeket, amelyek ugyanúgy ott állnak a fiatalok előtt lehetőségként, bár sokan nem is tudnak róla.

A közösségben megélt megszentelt hivatásra törekszik vezetni az Egyház mindenkit, ez alapvető és érthető. Vannak azonban lelkek, akik egy más útra kaptak elhívást, ők ezen az úton ugyanúgy a Katolikus Egyház közösségének részei, bár nem feltétlenül élnek egy megszentelt élet intézményében.

Lányoknál ott van a szüzek rendje (ordo virginum). Itt választható közösségi élet is (társulhatnak a megszentelt szüzek egy lakóhelyen élve) de ez nem kötelező.

A konszekrált remeték a világtól fizikailag is elkülönülve élik meg hivatásukat az egyházmegyén belül a megyéspüspök előtt letett hármas fogadalom (professio) által.

A tisztasági magánfogadalom közösségen kívül szintén egy elköteleződési forma az Istennek átadott életű lelkek számára, akik a házasságról Isten Országáért lemondva osztatlan szívvel a testvérek és az Egyház szolgálatára szentelik életüket. Vannak bizonyos közösségek, ahol közösségben tesznek magánfogadalmat, itt elsősorban a blogon a közösségen kívüli magánfogadalmas útról írok alapvetően a tisztasági fogadalmat értve ez alatt.

Fiúknál közösségen kívüli élet alapvetően a papi hivatás, de ez szentség és különleges helyet foglal el az Egyház életében. Vannak szerzetespapok, akik közösségben élnek a szerzetes testvérek mellett a szerzetesi elkötelezettség mellett a papi szolgálatra is felszentelve és vannak egyházmegyés papok szerzetesi fogadalmak nélkül, mindenki a saját meghívása alapján.

Aki eddig nem tudott volna a megkülönböztetés második szintjéről és a közösségen kívüli megszentelt utakról, érdemes tovább imádkoznia, van-e meghívása ezen a módon, mielőtt végleg a családos elkötelezettség mellett dönt.


1 megjegyzés:

  1. A hagyományos monasztikus szerzetesközösségeken kívül vannak a megszentelt életnek olyan intézményei is, amelyek lehetővé teszik szabályzatuk révén, hogy valaki teljesen a világban maradva élhesse meg a hivatását. Ezek lehetnek világi intézmények, apostoli élet társasága, vagy más közösségek. Egészen speciális utak továbbá a harmadrendi elkötelezettség tisztasági fogadalommal és a reguláris obláták.

    Ha bárkinek pontosabb információi esetleg kérdései vannak, várom szeretettel akár magánban, akár itt a blogon.

    VálaszTörlés