KAIROSZ – megújuló program papok, férfi szerzetesek számára 2019

“Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, s akik terhet hordoztok – én megkönnyítlek titeket. Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s megtaláljátok lelketek nyugalmát.” (Mt 11,28-29)


Miről szól?

Imádságra, reflexióra, testi, lelki pihenésre és megújulásra szánt időszak olyan papok és férfi szerzetesek számára, akik távolságot szeretnének venni egy hosszú, megterhelő szolgálat után, szeretnének megpihenni, felfrissülni, vagy valamilyen kihívással kell, hogy szembenézzenek és megküzdjenek életútjuk jelenlegi szakaszában.

A program által megcélzott területek, tartalmak:

- testi-lelki megpihenés, megújulás és megerősödés a hivatásban,
- belső szabadságban, Istennel bensőséges kapcsolatot kialakítva készülni a további szolgálatra
- segítség a lelkipásztori szolgálat, vagy a személyes élet nehéz területeivel való szembenézéshez
- hasonló helyzetben levő társakkal szolidaritást megtapasztalni
- imádságos rátekintés a jelen életszakasz kihívásaira és az esetleges elakadásokra
- kiégés megelőzése – különösen a megterhelő szolgálatot végzők számára
- a papi, szerzetesi élet termékenysége
- bármilyen más téma, ami fontos a résztvevők számára.

Mikor?

    július 24. és augusztus 14. között

            július 24. – érkezés

            július 25-27. – bevezetés

            július 29. – augusztus 3. – csoport munka

            augusztus 5-12. – lelkigyakorlat

            augusztus 13-14. – integráció, zárás

Szükség szerint július 28. és augusztus 4. szabad

Hol?

Dobogókő, Manréza – Ignáci Lelkiségi Központ, Téry Ödön u. 6. www.manreza.hu

Kik tarják?

Johann Gyula, Kővári Magdolna SSS, Lukács János, SJ, dr. Papanek Márta

Hogyan?

Az itt töltött napok magukba foglalnak egy bevezető részt (megérkezés, megpihenés, elhelyezkedés), egy többnapos csoportmunkát, és ezt követően egy csendes, lelkigyakorlat jellegű részt egyéni kíséréssel. Lehetőség lesz pihenésre, imára, reflexióra, kiscsoportos megosztásra, szentmisére, szentségimádásra és egyéb pihentető tevékenységre.

Költségek: 150.000 Ft, ami az ellátás és a program bizonyos részét fedi le. A teljes költség azonban 250.000 Ft, amit pályázati pénzből és támogatásokból próbálunk fedezni. Amennyiben anyagi lehetősége megengedi, szívesen fogadunk további hozzájárulást, ha viszont olyan anyagi nehézségekkel küzd, amelyek megakadályoznák a részvételét, kérjük, jelezze személyesen.

Jelentkezési határidő

    június 30. az ilk.kepzes@gmail.com címen.

A programot min. 3 és max. 6 fő részvételével tudjuk indítani. A jelentkezés után a szervezők felveszik a kapcsolatot az érdeklődőkkel. Személyes beszélgetés, illetve írásos reflexió segíti majd, hogy a program a jelentkezők konkrét szükségleteire, igényeire válaszoljon.

Ami az életünkben nehézségként jelenik meg, az Isten felől nézve lehet kairosz.

Korábbi résztvevők írásai itt olvashatók:

Kairosz – korábbi résztvevők mondták


Korábbi résztvevők mondták a tapasztalatról:
„Csodálatos lehetőség arra, hogy az élet megtisztuljon a múltbeli és jelenbeli félelmektől, hogy újra felragyogjon az Isten által adott élet bősége. Megfürdés Isten kegyelmében és szeretetében.”

-*-

Örökfogadalmas szerzetes vagyok, éppen 20 éve tettem örökfogadalmat. Megfáradtam a munkámban és a szerzeteséletemben. Ebben a helyzetben mentem el a lelkigyakorlatra. A csoportmunka segített abban, hogy Isten szemével, irgalmas tekintettel nézzek vissza eddigi életutamra. Így érkeztem el a lelkigyakorlat második, csendes részébe, amelyben valóban személyre szóló vezetést kaptam, amelyben azt élhettem át, hogy megértettek engem ott, abban a szituációban, ahol vagyok, és életem új távlatot kapott.

-*-

“42 éves vagyok, 16 éve pap. Másfél éve az állandósuló konfliktusok zsákutcába juttatták életemet. Komoly figyelmeztetést kaptam, hogy dolgoznom kell magamon. Az önismeretben való fejlődésem révén megtanultam, hogy lelki fejlődésemmel foglalkoznom kell. Rekollekción hirdették a Kairosz programot, amire az önismereti és lelkigyakorlatos két, egymásba kapcsolódó része miatt jelentkeztem. Megérkezvén Dobogókőre szeretettel fogadtak. Napról napra gyarapodtak bennem a felismerések, amiket rögtön imába vihettem. Megerősödött bennem, hogy Isten az én Atyám, aki szeretettel néz rám. Új módon láthattam az életutamat, kapcsolataimat, Isten tervét velem, a határaimat. Ezekkel a felismerésekkel gazdagodva léptem be az imádság csendjébe, ahol Isten biztatott, hogy éljem a saját életemet, és azt teljesen Neki ajándékozzam. Tettre készen, jó gyakorlatokat megízlelve, reményteli szívvel tértem haza.”

-*-

„Nem tudtam mire számítsak, de nem is tudtam volna elképzelni, mert ilyen tapasztalatban még nem volt részem. Teljesen nekem szólt, azt kaptam, amire szükségem volt. Tudtam – már amikor jelentkeztem -, hogy ez kairosz, Isten kegyelmi ideje számomra, de utólag ez a szó nagyságrendileg mélyebb értelmet nyert. Az előzetes sejtésem csak halvány előképe volt annak a valóságnak, amellyel Isten megajándékozott. Nem érzem túlzásnak kijelenteni, hogy új időszámítás kezdődött az életemben. …”

-*-

„Lélekátültetés: A Forma 1-es autóversenyeknél már megszoktuk, hogy ha valaki jó eredményt akar elérni, akkor mindenképpen ki kell állnia kerékcserére. Az emberi élet számos területén rendszeresen szükséges a csere, hogy jól menjenek a dolgok. Néhány évtizede a tudomány egyik nagy szenzációja pedig az, hogy már egy beteg emberi szív is kicserélhető. De mi van a lélekkel? Jó hírünk van! Most már az is megújítható! Ilyen megújító, „lélekátültetős” heteken jártunk. Bizony, heteken, mert míg a kerékcsere pár másodperc és a szívműtét is csupán pár óra, addig a léleknek idő kell! Minőségi idő, odaadó figyelem, türelmes meghallgatás, szeretettel teli, elfogadó légkör és mindezek mellett az elengedhetetlen hiteles szakmai háttér. A közös munkát pedig megkoronázza a Szentlélek megújító kegyelme. Garantált a talpra állás! Egy ilyen segítő párosnál jártunk, a mennyei Atya két karja voltak ők számunkra. Nekünk hirdették, a kétezer magyar papnak és férfi szerzetesnek. Hárman hallottuk meg a hívást és mindhárman átestünk életünk nagy javításán, a „nagygenerálon”, a hozzáállásunk teljes cseréjén. Eljutottunk oda, hogy Krisztus fényében kezdjük nézni a dolgokat. Több mint két hétig voltunk együtt. A bevezető, ráhangoló napok után az első hét a mélyszántással telt. Lelkünk átalakítása arra, hogy jó földdé, jó talajjá váljék a következő héten eljövendő magvetésre, a személyesen kísért lelkigyakorlatra. Egyházunk és a világ dolgai eközben ugyanazok maradtak, ám mi új szemet és új füleket nyertünk, új szívet és új lelket kaptunk, melyek erőt adnak az „ITT és MOST” -ra. Arra indítanak, hogy megújulva, megerősödve az Istentől egyháza által érkező hívásokra újra szabadon és örömmel kimondhassuk: „Itt vagyok Uram, engem küldj!”


 Forrás: Manréza

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése