2013. április 16., kedd

Visszatekintés Székelyföldre Hargitafürdő magasából


Bátor Botond atya Márianosztrán
2013. februárja és márciusa életünk egyik leggyorsabban eltelt két hónapja volt. Január 31-én érkeztünk Erdélybe, Hargitafürdőre. Jó visszatekinteni erre a napra, hiszen az ismeretlen állt előttünk és nem rendelkeztünk részletesen kidolgozott programtervezettel. 

De ennek így kellett lennie. A legjobb szervező, maga a mindenható Isten! Egyetlen dolog szükséges, hogy képesek legyünk ráhagyatkozni!

Tehát a nagy Tervező igen jól megszervezte az életünket. Sokfelé jártunk és sok emberrel találkoztunk. A legfontosabb benyomás az emberek hite és szeretete volt. Sosem szabad elfelejteni, hogy a székelység nagy érdeme és kincse az a keresztény hit, amit évszázadok alatt átörökölt. Ennek a hitnek köszönhető, hogy még ma is, a havas tájak magasról melegség árad a magyarságra. Nagyon sok, szépen működő plébániát láttunk nagy városokban és kisebb településeken egyaránt. Mind az járt az eszembe, hogy milyen nagy erő, energia van ebben a népben. S szívem mélyén azért fohászkodtam, hogy Isten őrizze meg a székelységet olyannak, amilyen, ne engedje, hogy az anyagiasság vagy éppen a szegénység elvegye erejét és a megosztottság kísértése se kerítse hatalmába.

Jó volt látni a gyermekeket, a jövő zálogát. Székelyföld a jövőben is csak azé lesz, aki teleszüli. S belőlük támad papi és szerzetesi hivatás, így reményeink szerint pálos hivatás is.

Hargitafürdőn gyorsan otthon éreztük magunkat, hála a helyiek vendégszeretetének és az előttünk szolgálatot teljesítő papbácsiknak. Sok kérdés maradt még bennünk, amire majd az idő válaszol.

Most hazatérünk, de nem véglegesen. Hiszen az elkövetkezendő évben többször vissza fogunk jönni, hogy minél többen megismerjék az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrendet és ezzel még inkább meg tudjunk alapozni egy végleges vagy legalábbis hosszútávú letelepedést Erdélyben. Azt tudom, hogy ennek a tervnek otthon is több támogatója van nem csak a renden belül, hanem szélesebb körben.

Így mindenkit, aki olvassa ezt a rövid beszámolót, visszaemlékezést, arra kérek, hogy imádkozzon rendünkért, a pálosokért. Így, ha nem is az egykori virágjában, de mégis egy szerény jelenléttel tudunk majd szolgálatára lenni Urunknak, Jézus Krisztusnak, az Ő Édesanyjának, a Magyarok Nagyasszonyának, Csíksomlyói Szűzanyának és drága nemzetünknek.

Virág Benedek pálos szerzetes útmutatását idézem befejezésül, melynek megvalósításához adjon kegyelmet a minket szerető, értünk halált szenvedett és feltámadt Üdvözítőnk, Jézus Krisztus!

„Születtem. Szerettem hazámat s dolgoztam érte. Ez az én életem története. Tegyetek Ti is így. Tanítsátok utódaitokat, s ha azok is így teszik, akkor Magyarország boldog lesz.”

Bátor Botond pálos

(A cikk Krisztus Világa erdélyi katolikus havilap 2013. áprilisi számában jelent meg. Balla Barnabás pálos atyával, rendtársammal töltöttünk két hónapot Székelyföldön. Bízom benne, hogy az elvetett mag kikel és szárba szökken egy új kolostor alapításának formájában.)

Forrás: Magyar Pálos Rend


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése