2012. december 10., hétfő

„Mester, követlek Téged, bárhová mégy.”


Az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek képzéséről

A szerzetesi hivatás Isten kegyelmi ajándéka, irántunk való szeretetének kifejezése, meghívás, hogy vele bensőségesebb kapcsolatban éljünk, s az Egyházat és felebarátainkat szolgáljuk.
Akit az Úr hív, erre a meghívásra szabad elhatározásból ad választ, és életét ebben az életformában ajánlja fel és Istennek és az embereknek szolgálatára.
A hivatás Isten ajándéka és kegyelme, amelyet emberek közvetítenek, ezért nagy jelentősége van a hétköznapokban megvalósított hiteles szerzetesi élet tanúságtételének. Ezért, hogy minél többen megismerjék a szerzetesi életet, és annak lényegét, felhasználunk minden lehető eszközt, m int például a személyes beszélgetés, kapcsolatteremtés szülőkkel és lányokkal, előadások a szerzetesi életről, meghívás a rendházba, nyitott ajtó napja, részvétel ifjúsági tanfolyamokon, táborok és hivatástisztázó lelkigyakorlatok szervezése, stb.

A jelöltség /kandidatúra/
A jelöltség előkészület az újoncidőre. Ennek a próbaidőnek feladata a kölcsönös megismerés. Ez az első része a jelöltnő fokozatos bevezetésének, kiképzésének és nevelésének a szerzetesi életre. A jelöltség kiképzési terve alkalmazkodik az egyes jelöltek előképzettségéhez és a körülményekhez. Ez minimum fél éves időt fesz igénybe. Hosszabbítása igény szerint lehetséges.

A újoncidő /noviciátus/
A szerzetesi élet a Kongregációban a noviciátussal kezdődik. A noviciátus a szerzetesi élet begyakorlásának helye és ideje. Ekkor az újoncnő megismeri a szerzetesi élet alapvető és legfontosabb követelményeit: a fogadalmak és a szerzetesi szabályok szerinti élet gyakorlása és lényege, a Szentírás ismeretének elmélyítése, bevezetés a liturgikus imaéletbe, a lelkiélet ismeretébe és gyakorlásába, és ezeknek továbbfejlesztése.
Ez az idő alkalmat ad, hogy felülvizsgálja hivatását, begyakorolja a szerzetesi és közösségi életet, elmélyüljön a Kongregáció karizmájában, és így kialakítsa magában az igazi evangéliumi embert. Ennek ideje két év.
  
A fogadalmak
A nővérek egyszerű fogadalmat tesznek, először ideiglenesen, majd öt év után örökre. A fogadalmak /tisztaság, engedelmesség és szegénység/ letételével a nővér kötelezi magát e három evangéliumi tanács követésére és a Kongregáció rendjének megtartására, ezáltal a Kongregációnak jogokkal és kötelességekkel bíró tagja lesz.
  
A juniorátus
A szerzetesi életre való kiképzés fokozatosan történik. A noviciátusban megkezdett kiképzés a juniorátusban folytatódik az első és örök fogadalom letétele közötti időszakban /5 év/ Lényege az elmélyítés, valamint az örök fogadalomra való felkészülés.
Ez idő alatt a nővér a közösség tagjává válik, és aktívan részt vesz apostoli feladatainkban.
  
Állandó továbbképzés
Sosem állhatunk meg a szentségre való törekvésben, sem az önnevelésben, sem a szellemi továbbképzésben. Ez megkívánja az általános szakmai továbbképzést is, mert apostoli ls karitatív feladataink eredményes teljesítéséhez ez is szükséges. A lelkiéletben való folyamatos kiképzésmagában foglalja a már megkezdett emberi, szellemi és vallási képzést, annak állandóan tovább fejlesztését és kiegészítését. Csak így szolgálhatunk erőnkkel és képességeinkkel az Egyházat.

Forrás: Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése