2012. december 22., szombat

A magánfogadalomról – dióhéjban


Kérdések és válaszok a magánfogadalommal kapcsolatban

1. Mi nem minősül magánfogadalomnak?

A magánfogadalom nem azonos azzal, ha valamit magunkban megfogadtunk. Fontos a kegyelmi élet szempontjából, hogy bizonyos formai követelményeknek is eleget tegyünk: pap vagy püspök előtt kell tenni írásban, majd felolvasni, a másolatot irattárba helyezni.

2. Milyen fajtái vannak?

a.) Közösségi elkötelezettség szerint

Lehet közösségen belül magánfogadalmat tenni az adott közösség karizmájának megfelelő szöveggel és lehet közösségen kívül egyénileg fogadalmat tenni. Nem követelmény az ünnepélyes forma közösségen kívül.

b.) A fogadalom típusa szerint

Közösségen kívüli fogadalom esetén lehet csak tisztasági fogadalmat tenni vagy hármas fogadalmat, mint általában a közösségekben: szegénységre, tisztaságra és engedelmességre.

Közösségi fogadalomnál általában a rend, vagy megszentelt élet intézménye karizmájának megfelelő hármas fogadalmat lehet tenni.

c.) A fogadalom ideje szerint

Lehet periodikusan megújítani pl. félévente vagy évente, vagy lehet örökre is letenni

3. Hogyan viszonyul más megszentelt életutakhoz?

Lehet más megszentelt életút megelőző fogadalmaként tenni, így a szüzek rendje, a konszekrált remeteség fogadalomtétele, vagy más megszentelt élet intézményébe való belépés előtt.

4. Hogyan lehet feloldani valakit a fogadalom alól?

Az Egyházi Törvénykönyv szerint a magánfogadalom feloldása az előtt lehetséges, aki előtt tették, vagy a helyi plébános előtt.

5. Mikor érdemes ilyen fogadalmat tenni?

a.) Ha valaki már biztos, hogy megszentelt életre hívja az Úr, de még nem tisztázott előtte, hogy ezt milyen formában tegye.

b.) Ha valakinek az életében pl. betegség, vagy családi ok miatt nincs rá lehetőség, hogy belépjen egy közösségbe.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése