2012. december 12., szerda

Megerősítették fogadalmaikat a kamilliánus rend tagjai


A betegek ápolásával foglalkozó rend magyarországi tagjai december 8-án Rómában erősítették meg szerzetesi fogadalmaikat. Nyíregyházi központjukból érkezett Szeplőtelen Fogantatás ünnepére Rómába a rend három képviselője. György Alfréd atya a Vatikáni Rádiónak az esemény jelentőségéről és kamilliánusok által indított önkéntesképző kezdeményezésről nyilatkozott.
Fogadalmuk megerősítésére első alkalommal került sor a szerzetesrend magyarországi történetében. A betegek ápolásával foglalkozó kamilliánusok 1995 óta vannak jelen hazánkban. György Alfréd nyíregyházi házfőnökkel Somogyi Viktória készített interjút, mely a Vatikáni Rádióban hangzott el.
A kamilliánus szerzetes ismertette: 1591-ben december 8-án, Szeplőtelen Fogantatás ünnepén tette le Szent Kamill az első fogadalmait, testvéreivel együtt. „Azt is mondhatnánk, hogy a rend születésnapját ünnepeljük” – fogalmazott György Alfréd. Hozzátette: már szent hagyomány is a rendben, hogy minden közösség ezen a napon – a Szűzanya iránti tiszteletből és Szent Kamill atyánk példáját követve – megújítja fogadalmát. Az örökfogadalmas testvérek és atyák megújítják a fogadalmat, felszítva magukban azt a lelkesedést, amelyet alapítójuktól kaptak a Szentlélek által, hogy újra több szívet tudjanak a kezükben vinni, és a kegyesség, az Isten iránti szeretet ne akadályozza őket a szeretet gyakorlásában, ahogy Szent Kamill atyánk mondotta.”
Különös alkalom ez, amikor a magyarországi szerzetesközösség, először a a rend történelmében, Rómába ment, Szent Kamill szívéhez, hogy a fogadalmat megújítsa mint közösség, mint egyén, hogy a generális atyával és a rend többi tagjaival együtt ünnepeljenek, megérezzék az együvé tartozást, a családi közösséget, amit a Szentlélek adott ajándékba – derül ki az interjúból.
„Ebben a közösségben fontos, hogy ugyanazt mondjuk el fogadalomban, amit az örökfogadalomkor elmondtunk: hogy a Szentlélektől indíttatva hittünk az Isten szeretetében, s átöleljük az irgalmas szeretet karizmáját a betegek szolgálatában; így akarjuk az életünket Istennek szentelni, Jézus Krisztusnak, az irgalmasnak. Ebben benne van karizmánk lényege, és ha közösségileg és egyénileg felszítjuk az Istennek szenteltségünket, annak valójában a magyar egyház és az egyetemes egyház egésze számára vérfrissítő, vérpezsdítő hatása lesz. Nagyon fontos az, hogy prófétailag jelen legyünk és mi is megerősödjünk ott, ahonnan a rendünk született. Ez egy különös születésnap a magyar közösség számára és különös születésnap a rendünk számára is. Róma a hit letéteményese; a hit évében fontos, hogy a hitet azokból a forrásokból tápláljuk,  ahonnan megtaláltuk a Szentlélek erejéből és lüktetéséből” – hangsúlyozta Alfréd atya.
A kamilliánus házfőnök rendjük missziójával kapcsolatban a következőket mondta: egész Európa missziós terület. A kamilliánus rend 1995 óta van ismét Magyarországon. 2010-ben megalakult az első magyar közösség, ahol örökfogadalmas atyák és testvérek szolgálják a betegeket. Idén Isten végtelen kegyelme és szeretete egy újmisés pappal ajándékozta meg a közösséget, Kovács Levente Gyula személyében, akit július 28-án szentelt pappá Tamás József segédpüspök Csíksomlyón. Ő szeptember óta nyíregyházi kórházlelkész, Alfréd atya pedig a kórházpasztorációs referens az egyházmegyében.
„A betegek szolgálatát próbáljuk ellátni nemcsak Nyíregyházán, hanem igyekszünk érzékennyé tenni az amúgy is fogékony magyar szíveket a betegek szolgálatára Szent Kamill szellemében, úgy, hogy felismerjék Krisztust a betegben. Magyar közösség vagyunk, nevelő közösség. Van egy jelöltünk, pillanatnyilag egy testvér és két atya él a házban. A szegények szolgálatában is megpróbálunk jelen lenni, lelki ápolásban, lelkigondozásban. Tartunk lelkigyakorlatokat házaspároknak, orvosoknak, ápolóknak, tehát a lelki egészség építését is fontosnak tartjuk. Összetett a mi karizmánk, annyira változó, amennyire változó az ember, amennyire változó, formálódó az ember szíve, ahhoz alakul a mi kamilli karizmánk is.
Magyarországon várjuk és reméljük a hivatásokat. Természetesen nyitunk a laikusok felé is. Most indult Debrecenben az egyházmegyében egy önkéntesképzés, ahol katolikus önkéntes beteglátogatók ökumenikus szellemben betegeket látogatnak kórházakban. Istennek legyen hála, a képzés végére tíz ember maradt, aki most elfogadja az ünnepélyes küldetést. De ez csak egy kezdet; szeretnénk felhívni a fiatalok, az egyetemisták figyelmét, hogy a szolgáló szeretetnek mindig van helye az életünkben.
Nagyon fontosnak tartom, hogy a mai társadalom sem érzéketlenebb, sőt még érzékenyebb a szociális kérdések iránt, csak meg kell mutatnunk a forrást, a helyes irányt, hogy ne csupán humanista módon legyünk irgalmasok,  hanem krisztusi módon. Ez a mi feladatunk nemcsak az egyházmegyében, hanem Magyarországon is.”
A debreceni kórházlelkészi segítséget György Alfréd atya mint referens vezeti. A gyakorlókat Szokolay Katalin debreceni egyetemista vezeti. „Az ő lelkesedéséből adódóan újraindult, felpezsdült ez a lelkiség, az önkéntesség. Nagyon remélem, hogy a hit évében ez az önkéntesség, a betegek iránti különös figyelem, a szerető jelenlét nemcsak álom, hanem prófétai valóság is lesz” – emelte ki nyilatkozatában a kamilliánus szerzetes.
Forrás: Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése