2012. december 30., vasárnap

Ferences évértékelő


Az esztendő végén hálát adunk az Úristennek, aki békességben megőrizte ferences közösségünket az ő szolgálatában. A Magyarok Nagyasszonya Ferenceses Rendtartomány gyarapodhatott lelkiekben, és reményeink szerint mások számára is közvetíteni tudtuk Isten szeretetét. Egyben köszönjük mindazok támogatását, akik segítségünkre, és rajtunk keresztül embertársaink szolgálatára voltak.

Hálát adunk egymásért, rendtársainkért, akik számára ez az esztendő különösen fontos volt. Közösségünkből ebben az esztendőben senkit nem hívott haza Teremtőnk. Idős testvéreink imádságaikban és nehézségeik elviselésében példát adva élnek fiatalabb testvéreink között. Szeptemberben tett örökfogadalmat Piatrik Pió rendtársunk, aki idén fejezi be teológiai tanulmányait. Első fontos megbízatásaként a rendi vezetés a hivatásgondozás munkáját bízta rá. A noviciátus végeztével, ősszel két testvérünk tette le első fogadalmát, és négy újonc öltötte magára a rendi ruhát. Nagy öröm számunkra, hogy az idei első évfolyam korban kiugróan fiatal. A jelöltséget szintén négy testvér kezdte meg szeptemberben. Közösségünket jelöltjeinkkel együtt idén 116 testvér alkotja, átlagéletkorunk pedig 49 év. Szerencsére jelentkező szép számmal akad, ezzel együtt nem lankadhatunk el a hivatásokért való imádságban.

Rendtartományunk tavasszal tartotta káptalanját, legfőbb rendi gyűlését a kárpátaljai Nagyszőlősön. Közös ügyeink átbeszélése mellett közösségünk két évre megválasztotta a tartományfőnök új tanácsadó testületét. Ezt követően az új vezetőség májusban döntött a testvérek helyezéséről, amely idén kisebb változtatásokat hozott az egyes feladatok felelősei között.

Hét vértanú rendtársunk boldoggá avatási ügyének egyházmegyei szakasza a végéhez közeledik. Már kezünkben vannak a tanúvallomások, a történeti és teológiai tanulmányok, valamint azok az életrajzok, amelyeket fel kell terjeszteni Róma felé. Jelenleg ezek fordítása zajlik. Reméljük, ez a munka tavasszal lezárul, és így következő szakaszába léphet az eljárás. Időközben a vértanúk tisztelete is terjed: szerte az országban emléktáblákat avattak tiszteletükre, intézményt és közteret neveztek el a mártírokról.

Iskolák, intézmények, felújítások

Intézményeinkben világi munkatársaink segítségével, erőnkhöz és képességünkhöz mérten végezzük szolgálatunkat. Mátraverebély–Szentkúti Nemzeti Kegyhelyünk a nyár folyamán komoly EU-támogatást nyert el, ami forrást biztosít a terület teljes felújítására. Terveink szerint – megtartva a búcsújáróhely jelenlegi meghittségét és előnyt adva a liturgikus szolgálatnak, valamint a gyóntatásnak – egyszerű szálláshelyeket szeretnénk létrehozni az ide látogató zarándokoknak. Az építkezés előreláthatólag 2013 nyarán indul, a nagyobb búcsúkat azonban a munkák ellenére is megtartjuk. Szintén EU-s pályázati forrásból újult meg a szegedi és a gyöngyösi rendház egy-egy része. Mindkét helyen vallásturisztikai látogatóközpont létesült, ami az evangélium hirdetésének újfajta lehetőségét kínálja.

Szeptemberben rendi közösségünk átadta a Pécsi Egyházmegyének a mohácsi Boldog Gizella Általános Iskolát, hisz a helyi plébánia és a közelben lévő egyházmegyei központ könnyebben tud kapcsolatot tartani az intézménnyel. Rendtartományunk ugyanakkor nagy diáklétszámmal működteti három másik iskoláját (az esztergomit, a szentendreit és Budapesten a Szent Angélát). A világi munkatársak mellett mindhárom iskolában számos ferences testvér tanít. Ez lehetőséget ad számunkra, hogy lelkiségünk alapelemeit közvetlenül átadhassuk diákjainknak. Talán ennek is köszönhető, hogy rendi közösségünk gyarapodásának egyik fontos forrása az iskola. Nagy örömünkre szolgál, hogy rendtartományunk egyik legnagyobb támogatójának, a MOL Energiakereskedő Zrt-nek a jóvoltából oktatási intézményeink tanárai és diákjai számára olyan ösztöndíjpályázatokat tudunk kiírni, amelytől a pedagógiai munka minőségének javulását és diákjaink komoly fejlődését várhatjuk. Fontos közoktatási intézményünk a pasaréti Testvérkék Óvoda, amely a nagy érdeklődésnek köszönhetően a bővülés lehetőségeit keresi. Provinciánk sajátos vállalása a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola társfenntartása a bencés és a piarista renddel közösen. Az intézmény élén idén változás történt: a korábbi rektor helyére Várnai Jakab ferencese testvér került.


A gyöngyösi Autista Segítő Központ fenntartása továbbra is hatalmas feladat. Ezen a téren nagy köszönettel tartozunk támogatóinknak, akik az elmúlt évben harmincmillió forinttal járultak hozzá az intézmény fennmaradásához. Sajnos az anyagi segítségre továbbra is nagy szükségünk van, hisz az állami hozzájárulás és a szülői befizetés együttesen sem fedezi a törtvényes fenntartás költségeit. Ez azt jelenti, hogy a működtetési költségek kifizetéséhez a fenti adományokon túl még további komoly összegeket kell ide csoportosítania rendtartományunknak. Közösségünk két további szociális intézményt vezet. A pasaréti Gondozási Központ idősek napközi otthonaként és otthoni ellátást végző intézményként működik. Az esztergomi Ferences Szociális Otthont elsősorban az idős rendtársaknak, a rendtársak idős hozzátartozóinak, egykori munkatársainknak és külsős rászorulóknak ad biztonságos öregkort.

Lelkipásztorkodás

Rendtartományunk működésének nagyon fontos területe a plébániai lelkipásztorkodás. A hit évében több helyen indítottunk olyan programokat, amelyek kereszténységünk elmélyítésében segítik a hívőket. Templomainkban kiemelten kezeljük a gyóntatás megszervezését, hisz napjaink paphiányában talán ez az egyik legfontosabb terület, ahol egyházmegyés paptestvéreink számára segítséget tudunk nyújtani. Szintén fontos területnek tartjuk a liturgia méltó végzését, a katekumenátus és a jegyesoktatás megszervezését, a plébániai csoportok vezetését. A liturgikus szolgálaton túl a szent zene szakemberei templomainkban szívesen szerveznek koncerteket, egyházzenei áhítatokat is.

Beszámolónk végén köszönjük minden jó szándékú adományozó segítségét. Nagy hálával vagyunk azok iránt is, akik imádságaikban hordozzák a magyarországi ferences közösséget és a testvérek munkáját. Ezúton kívánunk mindnyájuknak boldog, békés új esztendőt!

a magyarországi ferences testvérek

Forrás: VPP Hírporta



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése