2013. március 26., kedd

Bódi Mária Magdolnára emlékeztek Litéren


Bódi Mária Magdolna
Idén is megemlékeztek Litéren a 68 éve vértanúhalált halt Bódi Mária Magdolnáról.
Március 23-án, szombaton megemlékezést tartottak Litéren Bódi Mária Magdolna sírjánál. Ezt követően vértanúsága helyére, a mai iskolaudvarra vonultak a zarándokok, ahol elhelyezték a megemlékezés virágait. Az ünnepi szentmisét az iskola udvarán Spányi Antal székesfehérvári püspök celebrálta, dr. Márfi Gyula veszprémi érsekkel, dr. Seregély István ny. egri érsekkel és az összegyűlt paptestvérekkel  Bódi Mária Magdolna mielőbbi boldoggá avatásáért. Homíliájában Bódi Magdi életét állította elénk példaképül. Mint elmondta a mai világban szükségünk van példaképekre, olyan szent életű emberekre, akik átélték a mindennapi küzdelmeinket, fáradtságunkat, gyengeségeinket. Mindannyian arra vagyunk meghívva, hogy szentek legyünk, szentnek lenni pedig sohasem volt könnyű.
Bódi Mária Magdolnának sem volt könnyű élete. Szülei uradalmi cselédek voltak, akik nem kaptak vallásos nevelést. Az édesapa iratainak hiányában a szülők szentségi, sőt polgári házasságot sem köthettek. Vonzotta a szerzetesi élet, azonban ennek megvalósulásában akadályt jelentett az egyházjogilag törvénytelen származása. Fájó szívvel vette ezt tudomásul. A Fűzfőgyártelepi Nitrokémia Rt. munkásnője lett. Három műszakos beosztása ellenére megtalálta annak módját, hogy a gyártelepi templomban naponta találkozzék a szentáldozásban az Úr Jézussal. 20 évesen, első lelkigyakorlatán kellő megfontolás után szüzességi fogadalmat tett. 1942-ben kongreganistává avatták és ezután még nagyobb buzgalommal foglalkozott gyerekekkel a Szívgárda keretében. A szentéletű munkáslány 1945. március 23-án a Veszprém megyei Litéren szenvedett vértanúhalált, Krisztusért.
Végezetül Püspök Úr hangsúlyozta, hogy Bódi M. Magdolna életpéldája azt üzeni nekünk, hogy lehetünk mi is szentek. Nem szabad lemondanunk az életszentségről, nem szabad legyintenünk széttárva a karunkat, hogy ez a mai világban nem lehetséges.
Forrás: Veszprémi Érsekség


1 megjegyzés: