2012. november 12., hétfő

A Serra lelkiségről


A Serra papi és szerzetesi hivatásokért, azok elmélyítéséért imádkozó lelkiség. Wolleszky Tibor, a pécs-kertvárosi plébánia lelkésze, a helyi Serra klub, egyben a magyarországi körzet Serra-káplánja mutatja be a mozgalmat.

– Hogyan keletkezett a Serra?
– 1934–35 telén négy, mélyen hívő, katolikus férfi Seattle-ben (USA) rendszeresen beszélgetni kezdett egyházuk időszerű kérdéseiről és nehézségeiről. Ezek a beszélgetések vezettek el az első Serra klub megalakulásához 1935. február 27-én. Kettős célkitűzésük volt: a hitet elmélyíteni imádság és önképzés által, valamint az Istennek szentelt életre szóló hivatások támogatása. Sokan szegődtek a nemes cél szolgálatába, és gyorsan gyarapodott a klubok száma. 1938-tól már nemzetközivé vált, neve Serra International lett.
Névadónk és égi pártfogónk Boldog Junipero Serra ferences misszionárius atya volt. 1713. november 24-én született Petra di Maiorca szigetén, és 1784. augusztus 24-én halt meg Baia di Monterreyben. 1988. szeptember 25-én avatta boldoggá II. János Pál pápa. Liturgikus ünnepe július 1-jén van. Az amerikai földrészen, ahol működött, neve közismert. 1749–67-ig Mexikóban, majd 1784-ig Kaliforniában tevékenykedett, az állam megalapítójának is tekintik. Az államalapítók között ott áll a szobra is a washingtoni Hírességek Csarnokában. Missziós telepeket alapított, amelyekből mára nagyvárosok lettek (pl. San Diego, San Francisco, San Santa Clara vagy Los Angeles). A Serra International emblémájának középső részén ezért látható ferences missziós telepek stilizált képe harangokkal, amelyek imára szólítottak, de a veszélyt is jelezték a telepeseknek. A Szentatya Junipero Serrát boldoggá avatásakor Szent Ferenc igazi fiának nevezte türelme, állhatatossága, embersége és bátorsága, valamint tisztánlátása miatt, melyekkel a születő népeket Krisztushoz vezette. A boldoggá avatást követő napon II. János Pál pápa ezt mondta: „Serra Junipero atya elsősorban az ima és a szentség embere volt. Az ő neve ma részben összekötődött a Serra International mozgalommal, mely segíti az egyházi hivatásokat és a nagy keresztény elkötelezettséget a világiak között.”
– Milyen a Serra elterjedtsége?
– Amerikában, Európában éppen úgy elterjedt ez a lelkiség, mint Japánban, a Fülöp-szigeteken, Ausztráliában vagy Új-Zélandon. Két hivatalos nyelve az angol és a spanyol, az utóbbi Dél-Amerika miatt, ahol nagyon sok a Serra klub. Európába 1959-ben érkezett, az egyik központja Olaszországban van. 1991-ben Ljubljanában, 1992-ben Pécsett, 1993-ban pedig Zágrábban jött létre Serra klub. 1998-ban pedig a mi közvetítésünkkel Erdélyben is megalakultak a papi és szerzetesi hivatások elmélyítéséért imádkozó csoportok.
– Magyarországra hogyan jutott el a mozgalom?
– 1991-ben kezdődött a magyar Serra mozgalom megszervezése. Az egyik olaszországi Serra klub elnöke, Antonio La Verghetta tábornok, aki hetvenévesen végezte el a teológiát, Iniguez Juan Sandoval, Guadalajara érseke, valamint Luis Jimenez Franco, az International Serra akkori elnöke Pécsre látogatott. Mayer Mihály megyéspüspök úr is fogadta őket. A püspök atya már ismerte a Serrát, támogatta az egyházmegyében való megszervezését. Ekkor kezdődött meg az imádság, a szerveződés az azóta elhunyt Csabafi András vezetésével. Nagy segítséget kaptunk a padovai klubtól, amely szponzorált bennünket. A nemzetközi elnök személyesen hozta el az alapító okiratot, a Serra harangot és Junipero atya szobrát. A magyar klubok alakulásának felfutó időszaka következett, ma 11 klub működik a Pécsi, Szeged-Csanádi és a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében. A minap a Szombathelyi Egyházmegyében pontosítottuk az újabb klubok alakulásának részleteit.
– Milyen a Serra szervezeti felépítése?
– A Serra International szervezete területi felépítésű. Ha az egyházmegyében a helyi plébánia, város (pl. Serra Klub Szeged) klubjainak száma eléri a hármat, akkor egyházmegyébe szerveződve képezik a régiót (pl. Debrecen-Nyíregyházi Régió), s ők alkotják a továbbiakban a magyar körzetet. Magyarország a mozgalom 162. körzete. A Serra nemzetközi vezetése Chicagoban, európai központja Olaszországban van.
A Serra-káplán a klub egyházi vezetője, összefogója, de a klub tényleges, operatív vezetője a két évre választott civil elnök. A vezetés felépítése szimpatikus sémát követ. Az elnök az elődjével és az alelnökként tevékenykedő utódjával együtt végzi a munkát. S természetesen minden részfeladatnak vannak megválasztott felelősei, vezetői.
– Mi az a sajátos lelkiség, ami a Serrát jellemzi?
– Az alapítók szándéka szerint az egyes tagok egyéni hitének elmélyítése imádság és önképzés által, valamint az Istennek szentelt életre szóló hivatások támogatása. Ez utóbbi imával, nagyrabecsüléssel és anyagi eszközzel történik. Persze nemcsak a keletkező hivatásokra, hanem a hivatást elfogadottakra is vonatkozik a támogatás, a segítség. Az aratnivaló sok, de a munkás kevés. Kérjétek az aratás Urát, küldjön munkásokat aratásába (Mt 9,38). Felelősek vagyunk tehát a hivatások számát illetően: annyi lesz, amennyit kérünk, amennyinek a szolgálatát igényeljük. Olyan lesz, ahogyan kérjük: nem csupán szavunkkal, hanem életünkkel kell kérni. S nem csupán azt, amire a pillanatnyi szükség sarkall, hanem azt kell kérnünk, amit Isten adni akar. Ő tudja, mire van igazán szükségünk.
Támogatjuk a hivatásokat nagyrabecsülésünkkel, mely először a hivatás adományozóját, Istent illeti, s csak utána befogadóját. A megszentelt hivatást elfogadókkal szemben az tud igazán nagyrabecsülést tanúsítani, aki saját krisztushívői hivatását oly nagyra értékeli, hogy minden áldozatra képes annak kibontakoztatásáért. Támogatást nyújtunk anyagi eszközökkel is, melyek arra szolgálnak, hogy a szent hivatást elfogadók olyan módon tudjanak élni, hogy elsősorban Isten országára, és ne a napi gondokra fordítsák energiáik döntő részét. A legkisebb segítő tett és a legnagyobb pénzbeli adomány nem az egyénnek, hanem a Krisztus ügyét szolgáló közösségnek szól.
A hit és a hitismeret elmélyítése a szerrások fő feladata. A hit elmélyítésének leghatékonyabb eszköze az imádság – egyénileg, illetve közösségben. Az Istennel való eleven kapcsolatot, párbeszédet szolgálja, mely elsősorban az imádkozót nemesíti, és bevonja Isten belső titkaiba. Boldog az az ember, aki az Úr törvényében leli kedvét (Zsolt 1). Az imádság felkelti a vonzódást Isten iránt: Azt keressétek, ami odafönn van... arra irányuljon figyelmetek, ne a földiekre (Kol 3,1). Ez indítja a szerrásokat arra, hogy mindennap imádkozzanak személy szerint a szemináriumok növedékeiért, papjaikért, az egyházmegyénkben élő szerzetesekért. Ez a hit elmélyítésének személyes, mindennapi útja. A közösségi út pedig a havonta megszervezett összejövetel, ahol az elkerülhetetlen szervezési kérdések mellett fő hangsúlyt az ismeretterjesztés kap meghívott előadókkal. Mindezt egy munkaévre kidolgozott, előre megszerkesztett program nyomán végezzük. A program összeállítása az egyes klubok feladata, adottságaiknak, igényeiknek megfelelően. A közösségi út kiemelkedő pontja pedig a közös szentmise, szintén havonta. Itt a hívek közössége előtt is nyilvánvaló lesz, hogy imádságunkat és áldozatainkat Jézus áldozatához kapcsolva lépünk az Atya elé.
A karitatív munkával ellentétben a hivatásokért való imádságot nem lehet statisztikai adatokkal demonstrálni. Nem lehet azt mondani, hogy elkezdtünk imádkozni, és eggyel több kispapunk van. Nem toborzás a cél, hanem azért imádkozunk, hogy olyan lelkület alakuljon ki, hogy a hivatást el tudják fogadni, és a meglévő hivatások pedig elmélyüljenek. Ez legalább olyan nehéz, mint megmagyarázni azt, hogy a családok lelkületéért imádkozik valaki. A házasságkötések emelkedő száma például lehet statisztikai adat, de attól még nem lesz több jó keresztény család. Ám ez is kapcsolható a Serrához, mert a család légköre határozza meg a nevelést, annak pedig közvetett következménye lehet igényes lelki életű, a papi hivatás iránt érdeklődő fiatal.
– Mivel foglalkozik a pécsi klub?
– Sokrétű, ugyanakkor sajátosan a helyi adottságokhoz igazodik tevékenységünk – mint ahogy minden klubnak ezért más és más a programja. Havonta rendszeresen vannak előadások, tájékoztatók, lelki programok, havonta egyszer ún. Serra-mise. Felvettük a kapcsolatot a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola kispapjaival, találkozót szerveztünk kispapok, és „idős papok” között. Háttérimádságként, saját egyházmegyénk kispapjaiért név szerint imádkozunk. Az itteni pálos kispapokért is név szerint imádkoznak a tagok. Van, ahol az imádság mellett személyes kapcsolat is kialakul. Abban segítünk, amiben kell. Ez rettenetesen nehéz, mert akkor segítek igazán, ha azt adom a másiknak, amire szüksége van, nem pedig azt, amit adni „akarok”, nem azt, ami „felesleges” számomra. Nagyon kell tehát ismernünk, mi szükséges a papjainknak a plébánián vagy a magánéletben.
Tevékenységünket a klubok tagjai által befizetett tagdíjak (kb. egy kg kenyér ára havonként) egy részéből, ill. a „Katolikus Papi Hivatásokért Alapítvány” részére befizetett adományokból tudjuk finanszírozni.
– Kik lehetnek a tagok?
– A Serra Klubnak bárki tagja lehet, aki szívén viseli a papi és a szerzetesi hivatások ügyét. Egy-egy egyházmegyében az elinduláshoz kell a megyéspüspök engedélye, és egy olyan pap áldozatos munkája, aki Serra-káplánként összefogja az imádkozó embereket. A hivatásokért megszámlálhatatlanul sok helyen van rendszeres imaalkalom. Ezek összességében egymást erősítve, ha a Serrához kapcsolódnak, megsokszorozzák az ima erejét. Akiket bővebben érdekel a Serra-lelkiség, azok a honlapunkon is informálódhatnak: www. serra.hu.



 A Serra-ima tömören összefoglalja a lelkiségi mozgalom lényegét, törekvését:

„Istenünk, a bűnösök halálát nem kívánod,
hanem új életre való megtérésre visszavárod,
Égi Anyánknak, Szűz Máriának és jegyesének, Szent Józsefnek,
boldog Juniperro Serra atyának, s minden szentnek közbenjárására
add, hogy növekedjék egyre Krisztus munkatársainak száma.
Legyenek, kik sokat tesznek egyházadért, s készek feláldozni
önmagukat a lelkekért, amíg élnek.
A mi Urunk, Jézus Krisztus által.”

Forrás: KÉSZ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése