2012. november 15., csütörtök

Hálásak vagyunk a küldetésért, amit az Úr ránk bízott


Arra kértük a magyarországi szerzetesrendek elöljáróit, hogy összegezzék az elmúlt év számukra legfontosabb eseményeit, és írjanak terveikről. Deák Viktória Hedvig általános főnöknő írása.

A domonkos nővérek küldetése az örömhírnek, Isten igazságának hirdetése és továbbadása, közösségben élve és Krisztust szorosabban követve az evangéliumi tanácsok útján.

Ezt a „prédikációt” akarjuk megvalósítani a Kongregáció által fenntartott oktatási intézményekben. A katolikus nevelésnek ezek a színterei azért fontosak küldetésünk szempontjából, mert egyrészt lehetővé teszik, hogy apostoli szolgálatunk ne egyéni akció legyen, hanem egy közös küldetés része, másrészt pótolhatatlan lehetőséget biztosítanak a hit átadására, szervesen beleágyazva azt a nevelés és oktatás egészébe. Ezen kívül ezek az intézmények olyan láthatóságot adnak a küldetésünknek, amely fontos szerzetesi önazonosságunk szempontjából is.

Legnagyobb oktatási intézményünk a kőszegi óvoda és általános iskola, ahol jelenleg nyolc nővér tanít. Tervezzük az intézmény további fejlesztését. Az elmúlt év nagy öröme volt, hogy augusztus végére elkészült az új óvodaépület, melynek felépítése pályázati forrásokból valósulhatott meg.
Kőszegen van a Kongregáció első anyaházának épülete is, amelyet lerobbant állapotban kaptunk vissza négy évvel ezelőtt. Ennek újrahasznosítása, felújítása is tervbe van véve, remélhetőleg szintén pályázat útján nyílik majd erre lehetőség.

Az evangélium továbbadásának küldetését akarjuk megvalósítani többi intézményünkben is, a hódmezővásárhelyi óvodában, illetve a budakeszi egyetemi kollégiumban, és határainkon kívül Ungváron, ahol a Szent Gellért Katolikus Egyetemi kollégiumot vezetik a nővérek.

Házaink tagjai négy különböző egyházmegyében kapcsolódnak bele az egyházmegyék, illetve a helyi plébániák életébe sokféle módon: katekézis, iskolai és óvodai hitoktatás, ifjúsági és felnőtt csoportok vezetése stb. útján. Ezen kívül szívesen tartunk lelki napokat, lelkigyakorlatokat, egyéneknek és csoportoknak is. Sokan igényelnek egyéni lelki vezetést is. Különleges tapasztalat volt az új evangelizáció területén, hogy – ebben az évben először – négy fiatal rendtársunk egy kisebb, velünk kapcsolatban álló fiatalokból álló csoportot kísérhetett a madridi ifjúsági világtalálkozóra.

A domonkos rend számára – melynek jelmondata Veritas, Igazság – mindig is fontos volt a hit igazságára való értelmes reflexió, a hit intellektuális dimenziója. Ezért nagy gondot kívánunk fordítani saját teológiai képzésünkre, illetve örömmel veszünk részt a teológia és a hozzá kapcsolódó tárgyak tanításában. Ebben az évben négy rendtársunk tanít a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán teológiai és filozófiai tárgyakat, két rendtársunk pedig a svájci Fribourgi Egyetem domonkos rend által vezetett teológiai karán tanul.

A jövőben szeretnénk a hit átadásának új útjait is keresni, főként az interneten való újfajta jelenlét formájában, illetve tervezzük teológiai és a domonkos lelkiséget bemutató művek kiadását. Az internetes jelenlét időszerűségét folyamatosan érezzük a hivatásgondozás szempontjából is, hiszen sokan a weben keresztül találnak ránk.

A hivatások gondozását, ébresztését kiemelt területnek tartjuk régóta: ez az egész közösségnek feladata, amennyiben minden nővér személyes élete és imádsága révén részt vesz benne. Az elmúlt évtől pedig egy nővért a hivatásgondozói feladatra szabadítottunk fel. Egész évben tartunk hivatásgondozó programokat, kétszer egy évben olyan hétvégéket, amelyeken közelről ismerhetik meg a domonkos életformát és lelkiséget a komolyan érdeklődők. Nemcsak a hivatások ébresztése, hanem a rendi képzés is olyan terület, amelyre igyekszünk gondot fordítani. Hála az Úrnak, ebben az évben három jelölt lépett be; mellettük egy novícia készül az első, két ideiglenes fogadalmas nővér pedig az örök fogadalomra; a Kongregáció létszáma 45, ami háromfős növekedést jelent a tavalyi létszámhoz képest.

A fogható tények és adatok mellett talán még fontosabb, hogy hálásak vagyunk azért a küldetésért, amit az Úr ránk bízott, és igyekszünk tudatosítani, hogy Aki meghívott, nem azt várja tőlünk, hogy sikeresek legyünk, hanem – Kalkuttai Boldog Teréz anya szavaival – hogy hűségesek. Reméljük, hogy a kegyelem és igazság bőségéből, amit mi kaptunk az Úrtól az elmúlt évben, apostoli szolgálatainkon és imáinkon keresztül sikerült továbbadni valamit mások számára is, és hogy ez a jövő évben is megadatik nekünk.

Forrás: Magyar Kurír



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése