2012. november 17., szombat

A Verbum Dei Közösség lelkisége


Lelkiségünk – Missziós küldetésünk
 
"A Verbum Dei Missziós Testvéri Közösség Jézus első tanítványainak jelmondatával:

 Orationi et ministerio verbi instantes" (ApCsel 6,4)

és az első keresztény közösség szellemével Isten Igéjében konkretizálja és összpontosítja sajátos küldetését: az Igét imádkozni, elsajátítani, amíg saját életünkké nem válik, átalakulni benne és úgy tanítani másoknak (vö. Mt 28,20), hogy ők is imádkozzák, éljék és élményszerűen tanítsák másoknak.(vö. 2Tim 2,2) (Verbum Dei Közösség alapszabályzatából, 17.) 

Mi, a Testvéri Közösség tagjai, teljes időnket Isten Igéjének szenteljük, amelyet imádkozunk, elsajátítunk, megélünk, tanulmányozunk, hirdetünk és másoknak átadva életre váltunk. Éppen ezért: 

1) A cölibátusban élő tagok elkötelezik magukat:

a) Naponta:
   •    három óra személyes imádságra
   •    szentmisén való részvételre
   •    rózsafüzér imádkozására
   •    esti lelkiismeret-vizsgálatra
   •    csatlakozunk az anyaszentegyház hivatalos imaóráinak liturgiájához, a zsolozsmához 

b) Hetente:
   •    a legalkalmasabb napon négy egymást követő órát szentelünk a személyes imádságra
   •    időt szánunk a „Revision de vie”-re

c) Havonta egy egész napot szentelünk az imádságra teljes elvonultságban az előző nap vecsernyéjével kezdődően.

d) Évente egy hónapos lelkigyakorlatot végzünk, melyet elsősorban a Verbum Dei Közösség tagjai vezetnek.

e) Rendszeresen járulunk a kiengesztelődés szentségéhez.
2) A házaspárok ága a maguk direktóriumában határozza meg a lelkiség azon eszközei gyakorlatát, melyek az imádságos életre és az Isten szavának szentelt időre vonatkoznak. Ahhoz hogy mindezeket a gyakorlatokat életállapotukkal összhangban tudják megélni, minden házaspárnak figyelembe kell vennie családja helyzetét, a házastársi párbeszédből kiindulóan ill. a házasfelek és a megfelelő felelősök közötti megítélés alapján.(VDMTK alapszabályzat 29.)


Az évente, teljes elvonultságban végzett egy hónapos lelkigyakorlat olyan egyedülálló eszköz a Verbum Dei számára, amely által a Szentlélek folyamatosan formálja és aktualizálja annak arculatát és sajátos jellegét: az imádság háza és az Ige örök iskolája, melyet átimádkozva hirdetünk. Ebből az evangelizációból, - mely napi imádságunk gyakorlatának és imádságos életünknek a gyümölcse -, táplálkozik és terjed a Verbum Dei sajátos szemlélődő-apostoli-missziós karizmája, hogy megélje és megtanítsa élni az imádságot, melynek sajátos gyümölcse az Isten élő Igéjének hirdetése. Ebből az apostoli tevékenységből formálódik Krisztus szeretetében az egyetemes Testvéri Közösség. (VDMTK alapszabályzat 32.)

A hűség sajátos küldetésünkhöz, az Ige szolgálatának gyakorlásához, hosszú és mély elméleti és gyakorlati képzést kíván meg az imádság gyakorlatában, az imaéletben és a növekvő felebaráti szeretetben.(VDMTK alapszabályzat 81.)

Verbum Dei Missziós identitásunk négy gyakorlat praktizálásából tevődik össze, mintegy személyes válaszunk Isten Igéjére és Krisztusban való átalakulásunkra: az imádság, a testvéri szeretet, a kereszt-alázat és az Ige szolgálatának gyakorlása. (VDMTK alapszabályzat 82.)

A Szentírás alkotja mindennapi táplálékunkat, ill. figyelmes és csendes napi meditációs gyakorlatunk élő forrását. Nemcsak arra törekszünk, hogy átgondoljuk és elméletben ismerjük, hanem hogy szeretettel és életszerűen magunkévá tegyük az igazságot, mely táplál és felszabadít. A nap folyamán arra ügyelünk, hogy a kontemplatív ima sajátos légkörében, saját életünkre és az egész Egyház számára lefordítsuk az igazságot, melyet mindenki életéért és javára átimádkozunk, mellyel azonosulunk, melyet tanulmányozunk és megélünk. Ebben a Krisztusi gyakorlatban és életben gyökerezik képzésünk és evangelizációs küldetésünk sajátos apostoli ereje. (VDMTK alapszabályzat 83.)

A Testvéri Közösség alkotja a Jézusban való találkozás, a Benne való képzés és a vele való együttélés helyét azok számára, akik megéreztük az Ő hívását, hogy éljük és hirdessük életének és szeretetének országát hasonlóan radikális szinten. Ez az élő megvalósítása és terjesztése ugyanezen országnak az egész világon.  (VDMTK alapszabályzat 127.)

Az ágakban és az ágak közötti testvéri szeretet megélése miatt, létünket és életünket Isten Országának lényegére, Jézus életére és Evangéliumára összpontosítjuk: “hogy egyek legyenek, mint mi... Legyenek mindnyájan egyek. Amint te Atyám, bennem vagy, s én benned, úgy legyenek ők is eggyé bennünk, hogy így elhiggye a világ, hogy te küldtél engem.” (VDMTK alapszabályzat 128.)

A három Ág, mindegyik a rá jellemző sajátossággal, kölcsönösen kiegészíti egymást a karizmához való sajátos hűségben, megmutatva ez által “az Atya, a Fiú és a Szentlélek egységéből eggyé vált nép“ valóságát. (VDMTK alapszabályzat 130.)

A Testvéri Közösség minden tagja, férfi, női misszionárius vagy missziós házaspár olyan otthonra lel a neki megfelelő ágban, ahol hivatása növekszik, érlelődik és kitart a megfelelő lelki kísérés mellett. Az ágak ügyelnek arra, hogy mindannyian és a tagok egyenként is, kibontakoztassák és használják azokat a talentumokat, melyeket Istentől kaptak, azért, hogy termékenyek és hatékonyak legyenek az Isten országáért végzett szolgálatban. Ugyanígy, a Testvéri Közösség, lehetőségei mértékében, gondoskodik arról, hogy minden tag, különleges szükség esetén megfelelő gondoskodásban részesüljön, a Testvéri Közösség szellemének megfelelően. (VDMTK alapszabályzat 131.)

Forrás: Verbum Dei



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése