2012. november 8., csütörtök

Megszentelt élet a Regnum Christi mozgalomban


A megszentelt személy az a férfi vagy nő, aki Isten hívásának és a Szentlélek ösztönzésének engedelmeskedve elhatározza, hogy az evangéliumi tanácsoknak megfelelően él (tisztaság, engedelmesség és szegénység), Krisztust követve ezen a sajátos módon, hogy neki ajánlja magát osztatlan szívvel. Ahogyan az apostolok, a megszentelt személyek is mindent hátrahagynak, hogy Krisztussal lehessenek, és hogy az ő példájára Isten és az emberek szolgálatába állítsák magukat. (Vö. II. János Pál: Vita consecrata c. apostoli buzdítás)

Tisztaság
Mi kizárólagosan a Jézus iránti egyetlen és legfőbb szeretetnek áldozzuk magunkat. Örömmel és szabadon elfogadjuk a tisztaságot, lemondva a házasság állapotáról és javairól. 

Szegénység
Egyetlen tulajdonunk van: a feszület, amit a megszentelés napján kapunk. Ez a teljes szegénység szabaddá tesz bennünket a világ kötelékeitől, és lehetővé teszi, hogy teljes mértékben a küldetésünk rendelkezésére álljunk, Krisztus Országát terjesztve mindaddig, amíg ő nem uralkodik minden ember szívében és az egész társadalomban. 

Engedelmesség
Értelmünket és akaratunkat Isten tervének a szolgálatába helyezzük, kifejezve ezzel a lehető legkonkrétabb módon, hogy teljesen annak szenteljük magunkat, akit szeretünk. Az ő akarata irányítja életünk minden percét.
A megszentelt életű nők a Regnum Christiben elkötelezik magukat a szeretetre, arra a szeretetre, amit Krisztus élt meg, arra a szeretetre, ami elvezeti őket az áldozatvállalásra, és ami arra indítja őket, hogy teljesen átadják önmagukat. A szeretetben fogalmazható meg életünk lényege. 
A központjaink nemzetköziek, ahol különböző nemzetiségű és kulturális háttérrel rendelkező nők élnek egy fedél alatt, ami híven tükrözi az Egyház egyetemességét: egy család, egy test Krisztusban.
A Regnum Christi lelkiségének keretein belül a hiteles keresztény élet magasrendű eszményéért küzdünk. A lelkiségünk az Evangéliumon alapszik és ötféle szeretet jellemzi:

Szeretet Krisztus iránt
A Krisztus-központúság a Regnum Christi lelkiségének alapvető és meghatározó vonása. Ő a példaképünk és mércénk, barátunk, jegyesünk, minden, amire csak szükségünk van. Mindennap megújítjuk a szeretetünket az Oltáriszentség áldozatában jelen levő Krisztus iránt a szentmise, szentségimádás, elmélkedés, az Evangélium olvasása és szentséglátogatások keretében.

Szeretet a Szűzanya iránt
Mária nyomában járunk, akit édesanyánkként szeretünk. Igyekszünk utánozni az ő erényeit, különösen hitét, reményét, szeretetét, alázatát, engedelmességét és együttműködését Krisztus megváltó művében. Mária iránti tiszteletünket és odaadásunkat a napi rózsafüzér imádsággal, gyakori látogatásokkal, ünnepeinek megtartásával fejezzük ki, különösen megemlékezve róla május hónap során.

Szeretet az Egyház iránt
Ha valaki szereti Krisztust, akkor szereti az ő Misztikus Testét, az Egyházat is. A Regnum Christi az Egyházban és az Egyházért létezik. Apostoli tevékenységünk teljes mértékben az Egyházat szolgálja, teljes egységben vagyunk az Egyház tanításával, lépést tartunk az Egyházzal, és igyekszünk elterjeszteni az Evangélium üzenetét minden rendelkezésünkre álló helyes eszközzel.

Szeretet a Pápa iránt
Ha valaki szereti Krisztust, akkor szereti földi helytartóját is. Hisszük, hogy rajta keresztül az Úr irányít, tanít és megszentel bennünket, és vele, a pásztorunkkal alkotjuk az igaz Egyházat, mely egy, szent, katolikus és apostoli.

Szeretet a lelkek iránt
Igyekszünk Krisztus példáját követni, aki életét adta azért, hogy minden ember üdvözülhessen. A szeretet hajtja az apostoli tevékenységünket, melynek célja, hogy minél több emberhez minél hamarabb eljusson ez a szeretet. Megszentelt nőkként a lelki anyaságra kaptunk hivatást. Az egész emberiséget szolgáljuk, elfogadunk és szeretünk minden embert, mint Isten szeretett gyermekét.

Képzés
A Regnum Christi megszentelt életű tagjai egy legalább négyéves képzésben vesznek részt, ami imádságból és tanulásból áll. De a képzésnek ezzel nincs vége, hanem egész életünkön keresztül folyik, hiszen a lelkek felé való szolgálatunk megköveteli ezt. 
Az átfogó képzés az egész személyt formálja:

Szellemi képzés
Főiskolai diplomát szerzünk, és sokan folytatják a tanulmányaikat magasabb fokozatok megszerzéséért. A szellemi képzés sokkal több, mint egy darab papír. A rendszerezett, logikus gondolkodásra, a kultúra és a hit elemeinek elsajátítására irányul. Azért tanulunk, hogy taníthassunk másokat. 

Jellemformálás
A kegyelem a természetre épül, és senki nem törekedhet az életszentségre emberi integritás, egyensúly nélkül. Őszinteség, kitartás, akaraterő, felelősségtudat, kemény munka és állhatatosság- ez mind része a Krisztusban újjászületett nőnek. 

Apostoli képzés
Az apostoli képzés átfogja a Regnum Christi által működtetett számos apostoli tevékenység elméleti és gyakorlati tudnivalóit, és különösen magában foglalja az apostoli szív formálását, amely készen áll, hogy szolgáljon és életét adja azért, hogy másoknak élete legyen.

Lelki képzés
Ez a középpontja a megszentelt életű nő képzésének. Mindenekelőtt Krisztushoz tartozunk. Az igazi lelki élet a hit, a remény és a szeretet erényeire épül, a szentségekből és a kegyelemből meríti az erőt, és átalakítja és felemeli az emberi, lehetővé téve, hogy egységben éljünk Istennel.

A küldetés
A Regnum Christi apostoli tevékenységei tükrözik a többezer tag és környezetük különbözőségét.
Hét fő területen dolgozunk:
 - Nevelés
- Családi tanácsadás és képzés
- A plébániai élet támogatása lelkigyakorlatok, találkozók, pasztorális képzés stb. által
- Ifjúsági pasztoráció
- A katolikus tanítás hirdetése 
- Tömegkomunikációs eszközök
- A szegények és a hátrányos helyzetűek segítése
A megszenteltek konkrét apostoli feladatát és annak helyét a Mozgalom generálisa jelöli ki, általában három évig végezzük ugyanazt a tevékenységet. 

Magyarország
Magyarországon 1997 óta dolgoznak megszenteltek, jelenleg ketten: Vadász Kinga és Michaela Weimann Németországból. Fő feladatuk a Regnum Christi és az ECYD lánytagjainak a lelki és apostoli képzése lelkigyakorlatok, lelkivezetés, személyes és csoportos megbeszélések keretében, valamint együttműködés a lányok szüleivel. Férfiak részéről Puskás Balázs a rend által fenntartott Szent Benedek általános iskola és két tanítási nyelvű gimnázium igazgatója.

Forrás: Regnum Christi - http://www.regnumchristi.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése