2013. február 3., vasárnap

A Gratuitas Szerzetesteológiai Intézetről


Kik vagyunk

I. Célunk, küldetésünk
A Gratuitas Szerzetesteológiai Intézet a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola egyik intézete.

Miért Gratuitas?
II. János Pál pápa Vita Consecrata kezdetű apostoli buzdításának befejező részében az „ingyenesség túláradásaként” határozza meg a megszentelt életet. A szerzetességnek nincs közvetlen hasznossága. Azok, akiket megragadott Isten szépsége és szeretete, válaszképpen tisztán szeretetből, minden „haszonelvű” meggondolástól függetlenül adják oda magukat Istennek és testvéreik szolgálatára. – A szerzetesség Isten ingyenes ajándéka az egyháznak (az emberiségnek), a szerzetesi hivatás Isten ingyenes ajándéka minden egyes szerzetesnek. Mi pedig elbűvölve Isten szépségétől és jóságától, hálás szívvel, szeretetünk túlcsordulásaként, ingyenesen adjuk oda magunkat felebarátaink szolgálatára. Életünket hivatásként ingyen kaptuk, épp ezért nem is tehetünk mást, mint hogy ingyenesen Istennek és másoknak ajándékozzuk.
XVI. Benedek pápánál is központi fogalom az ingyenesség, főleg a Caritas in veritate kezdetű enciklikájában, amelyben erőteljesen szorgalmazza az „ajándékozás logikáját”. Azt írja, hogy az emberi társadalmat „nemcsak a jogok és kötelességek szabályozta viszonyok mozdítják elő, hanem sokkal inkább, és ezeket megelőzően, az ingyenességen, az irgalmon és kommunión nyugvó viszonyok” (6. pont). – Mi, szerzetesek tehát ingyenes szeretetünk túláradásával, irgalmas szívvel kívánjuk az emberek közötti közösséget, testvériséget építeni.

Miért teológiai?
Elsődlegesen az érdekli, hogy mi Istennek a terve ma velünk, szerzetesekkel. Hogyan kell a mai szerzeteseknek, szerzetesközösségeknek élnie, hogy valóban Isten országának szolgálatában álljanak? Mit jelent ma hitelesen megszentelt életet élni? Fő célunk tehát a a szerzetesi hivatásra irányuló teológiai reflexió elősegítése. – Nem szerzetestörténeti intézet vagyunk tehát, vagyis a szerzetesség története, az egyes rendek múltjának kutatása annyiban érdekel minket, amennyiben hozzásegít az Úrnak tetsző mai szerzetesi életformánk megtalálásában, kialakításában.

Miért ez az ikon? Egyáltalán kit ábrázol?
Ez egy ötödik-hatodik századi kopt ikon (jelenleg a Louvre-ban), amely Szent Ménásszal ábrázolja Jézust. Érdekessége, hogy Jézus átöleli Ménász atyát (abbát), aki az egyik Sínai-hegyi kolostorban élt a 6. században, és ötvenévnyi szerzetesélet után hunyt el. A taizéi szerzetesközösség különösen is kedveli ezt az ikont. Sokszor csak barátságikonként emlegetik. – Jézusnak ez az ingyenes baráti szeretete táplálja megszentelt életünket, ebből merítünk nap mint nap erőt, hogy minden embernek barátai és testvérei legyünk.

II. Az intézet története
Az intézet 2005-ben kezdte meg munkáját Deák Hedvig OP vezetésével.
Elkezdtük a magyar szerzetesség 1900 után megjelent irodalmának bibliográfiai összeírását.
Elindítottuk az Iránytű hivatástisztázó kurzust minden érdeklődő fiatalnak.
Meghirdettünk opcionális kurzusokat a Sapientián, szerzetesség témakörben.
Dolgozatírási pályázatot hirdettünk meg (a Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájával közösen) a Sapientián, szerzetesség témakörben.
Részt vettünk a Sapientia tudományos konferenciáinak szervezésében, anyagaiknak publikálásában.
Megjelentettük a szentszéki megnyilatkozásokat: Szentszéki dokumentumok a megszentelt életről 1964–2002, Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, Budapest, 2007, 511 old.
2009 februárjától Tőzsér Endre SP vette át az intézet irányítását.

III. Törekvéseink
Jelenleg korszerű szerzetesi és lelkiségi kiadványok megjelentetésén dolgozunk.
A férfi és női nagyobb elöljárókkal együttműködve keressük, milyen formában tudjuk leghatékonyabban segíteni a szerzetesek képzését.
2013. febr. 2-höz kapcsolódóan elindítottuk az intézet honlapját (szerzetes.hu) és facebook oldalát.
A honlap főleg a keresztény s azon belül is a katolikus szerzetességgel foglalkozik; elsődlegesen azoknak készül, akik keresztségi megszenteltségükön túl különleges módon is Istennek szentelődnek.
A honlapra az anyagokat, adatokat folyamatosan töltjük fel. Megtalálható rajta minden kiadványunk, szeretnénk bemutatni minden szerzetesközösséget, vannak „ingyenesen” letölthető szövegek, az érdeklődőknek az alapvető szerzetesirodalom (könyvek, folyóiratok) bemutatása, stb.
Már a honlap megnyitása előtt megható volt tapasztalni mindnyájatok segítőkészségét és jóindulatát. Nagyon köszönöm, és kérem a további segítségeteket is! :)
Itt is szeretnék köszönetet mondani mindazon folyóirat-főszerkesztőnek, kiadóvezetőnek, szerzőnek stb., aki hozzájárult, hogy írásait, kiadványait a honlapon gratis közzétegyük.

Tőzsér Endre SP (piarista)
1052 Budapest
Piarista köz 1. (V. emelet, 514)
Telefon: (1) 486-4461
E-mail: gratuitas@szerzetes.hu

Forrás: Gratuitas Szerzetesteológiai Intézet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése