2013. február 9., szombat

A találkozás ünnepe


A szerzetesi hivatások napját minden esztendőben Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, február 2-án ünnepeljük. A megszentelt élet napja alkalmából ünnepi zsolozsmára és szentmisére gyűltek össze ezen a napon az Egri Főegyházmegye területén működő szerzetesek a Miskolc Avas-déli Isteni Ige templomban.

A hívekkel együtt végzett közös zsolozsmát követően Palánki Ferenc segédpüspök főcelebrálásával került sor a szentmisére, ill. a gyertyák megáldására.

Szentbeszédében utalt arra, hogy ezen az ünnepen Urunk templomban való bemutatására emlékezünk. Ezt a misztériumot imádkozzuk a rózsafüzérben is (akit te Szent Szűz a templomban bemutattál). Mária teljesítette a törvényt, amely számára az Istennel való kapcsolatot jelentette. Mária az elsőszámú példakép a szerzetesek számára. Emlékeztetett arra is Palánki püspök, hogy minden szerzetesi hivatás kezdetén ott van az a pont, amikor Isten megérintette a szívét és megtette az első lépést a közösség felé.
Jézus egész élete áldozati lét. A szerzetes élete is folyamatos áldozat. Nem önmagát valósítja meg, hanem Isten akaratát. Hisszük, hogy Isten a meghívónk arra az életállapotra, amelyben vagyunk – fordult a szerzetesekhez, majd utalt Simeon és Anna prófétanő magatartására, akik mindig a templomban voltak, hogy egyszer találkozzanak az Üdvözítővel. Legyen a szerzetes élete is egy mindennapi odaadott élet, amely jelzi, hogy találkozni akar az Istennel. Hétköznapi találkozásaink is ünneppé válhatnak.
Végül kiemelte: előbb van a kegyelem, utána az elvárás, az erkölcs. Így a regula már nem teher, hanem Isten ajándékozó jóságának jele.
A szentmise végén két tanúságtétel is elhangzott a szerzetesi életről.
Szarvas István

Forrás: Egri Főegyházmegye


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése