2012. augusztus 25., szombat

Cölibátus Isten Országáért

Az Emmánuel Közösségben és a Jézus Testvériségében vannak olyan férfiak és nők, akik megkapják a kegyelmet ahhoz, hogy az Isten országáért vállalt cölibátusban teljes önátadásban (konszekráció) éljenek. 


Ezzel lehetővé válik számukra hogy az adoráció, a kompassió és az evangelizáció számára egészen rendelkezésre álljanak. 

A konszekrált élet lényegénél fogva missziós. Pusztán az, hogy valaki a cölibátusban odaszenteli magát, a környezetében fölveti Isten létének kérdését. 

Éppen ezért a konszekrált életnek mindig fontos szerepe volt az Egyházban. Isten uralmáról tesz tanúságot, és minden keresztényt arra ösztönöz, hogy még tovább lépjen az önátadásban. 

A Közösségben való jelenlétük emlékezteti a többieket az életük valódi céljára, és mindegyiküktől komoly emberi, testvéri és szellemi segítséget kaphatnak. Jézus nem csak hogy cölibátusban élt, de azt az Atyjától való teljes függésben tette, nagy egyszerűséggel. 


Forrás: Emmánuel Közösség 

4 megjegyzés:

  1. Kedves Blogíró! Ez a bejegyzés teli van idegen szavakkal: cölibátus, konszekráció, adoráció, kompassió. Kérlek fejtsd ki, hogy miről is van szó? Szeretném megérteni. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Ahhoz, hogy ezt megértse, próbálok rövid összefoglalót írni, de érdemes még olvasnia ezen a blogon illetve a Lusciniola és Philoméla blogon a közösségről és a megszentelt életről. A cölibátus az Isten Országáért szűzi életet élők életére vonatkozik, amely inkább férfiaknál használatos szerzeteseknél és papoknál. A konszekrációt lehet magyarul a megszentelt életutat élőkre vonatkoztatni. Az adoráció, kompassió és az evangelizáció az Emmánuel Közösség alapkegyelmei. Az adoráció a szentségimádás és dicsőítés amelyből fakad a másik két alapkegyelem a kompassió, a szegényekkel és szenvedőkkel való közösségvállalás és az evangelizáció a missziós lelkület.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Mária Eszter!

    Hogyan érti, hogy a cölibátus "inkább férfiaknál használatos"? A nőknél Ön szerint mi használatos a szűzi, megszentelt életet élőkre?

    Üdvözlettel: Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A cölibátus, vagy celibátus, coelibatus a latin caelebs, „nőtlen férfi” szóból ered: ez a papi nőtlenség, a klerikusok/papok – az egyházi rend szentségében részesültek - önmegtartóztató állapota. Forrása Krisztus példája és tanítása a megtartóztató élet értékéről (Mt 19,12), amit a szükséges kegyelem birtokában a mennyek országáért vállalhat az ember. Nőknél a megszentelt életű, Isten Országáért szűzi életet vállaló, konszekrált, tisztasági fogadalmas kifejezések használhatók. Aki női szerzetes vagy a megszentelt élet valamely intézményében él, ott hármas fogadalmat tesznek (professio), melynek része a tisztasági fogadalom, amit lehet konszekrációnak is hívni, amely azt jelenti, hogy valamit kivenni a világból és Istennek ajánlani. Lényeges tudnivaló, hogy minden megszentelt élet intézményében élő hivatalosan megszentelt/konszekrált személy, aki közösségen kívül él megszentelt utat, ott egyházjogilag nincs ez a megnevezés, nem lehet nővérnek szólítani pl. valakit, de ettől még ő is Isten országáért vállal szűzi életet. További kérdésekre szívesen válaszolok itt vagy a megadott e-mail címen.

      Törlés