2012. augusztus 1., szerda

Legyen meg a Te Akaratod!


A mai nap szentje Liguori Szent Alfonz Mária püspök és egyháztanító emléknapján újra elővettem egyik kedvenc könyvemet, amelyet ő írt, a címe: Megegyezés Isten akaratával.

A könyv rövid összefoglalása egyben a fejezetek címe is az alábbiakban olvasható:

I.   Isten akaratát teljesíteni: ez az életszentség alapja, forrása.

II.  Krisztus és az Ő szentjeinek állandó tanítása: keresni és megtenni mindig Isten akaratát. 

III. Egyesülni Isten akaratával: Isten akarata és az én akaratom egy legyen. A szenvedésben is meg kell találni az Isten akaratát és mint ilyent elfogadni.

IV. Az életszentség titka: azt akarni, amit Isten akar, hiszen a léleknek az a legjobb, amit Teremtője akar. Isten ugyanis mindig a legjobbat akarja.

V.  A szentek, ismertek és kevésbé ismertek, példája ugyanarra tanít: Isten akaratának magunkévá tétele egyben elfogadása a legszentebbnek: Isten akarata mindig szent!

VI. Az legyen tehát állandó kérésünk, hogy ,,teljesüljön bennünk az Isten akarata''. Még akkor is, ha ez szenvedést, megpróbáltatást jelent az egyén számára. Kérnünk kell Istent, hogy adja meg a kegyelmet, hogy felismerve teljesíthessük mindig az Ő akaratát. 

VII. Egyesülni Isten akaratával:     
(a) elfogadni az élet mindennapi terheit; 
(b) elfogadni az én életem nehézségeit;
(c) elfogadni saját fogyatékosságainkat (ezek talán – elfogadva – éppen javunkat szolgálják)
d) elfogadni a szenvedést is, megnyugodva Isten akaratában.A legjobb szolgálatunk Istennek, ha elfogadjuk szent akaratát, betegségben, szenvedésben is. Türelmesen viselni a szenvedést: elfogadni az isteni akaratot.

IX. Lássuk meg Isten szeretetét az életünkben minket érô csapásokban is. Talán a legszörnyűbb büntetéstől, a pokoltól szabadítanak meg ezek. A lelki szárazságban is lássuk meg a velünk törődő Isten szeretetét. A lelki szárazság próbatétel is, de kell, hogy buzgóságra is ösztönözze a lelket. 

X. Legyünk állhatatosak imádságainkban, még ha azokban sem vigasztalást sem megnyugvást nem találunk. A kitartó ima erényes. Az ima közbeni kísértések se gyengítsék kitartó szándékunkat.

XI. Halálunk idejét és módját is teljesen bízzuk Istenre. Egyesülve ebben is Isten akaratával -ez a legjobb előkészület a halálra. Földi életünk még most távol tart Isten színelátásától.

XII. Ne panaszkodjunk jelen életkörülményeink miatt: ha elfogadjuk azt amit az élet ad, amit elöljáróink, lelkiatyánk elvárnak tőlünk, az Isten felé vezető úton haladunk. Legyen válaszunk mindig: ,,Úgy van, Atyám, mert így tetszett neked.'' (Mt 11,26) vagy az Úr imádságának szavai: ,,Legyen meg a te akaratod...'' 

Nem hosszú olvasmány, érdemes átelmélkedni. A Pázmány Péter Elektronikus Könyvtárból letölthető itt: http://www.ppek.hu/k19.htm

Liguori Szent Alfonz Mária (1696-1787)
teológus, egyháztanító, 
a redemptorista rend megalapítója, püspök,
az erkölcsteológia egyik legjelentősebb alakja
 

Istenünk, ki újra meg újra megajándékozod Egyházadat a szentekkel, akik példát mutatnak az erényes életre, kérünk, add, hogy Liguori Szent Alfonz példáját követve mi is buzgón munkálkodjunk a lelkek üdvösségéért, és a mennyben elnyerhessük jutalmadat!

Forrás: Philoméla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése