2012. augusztus 17., péntek

Hivatástisztázó lelkigyakorlatot tartottak a szociális testvérek


A lelkigyakorlatot augusztus elején tartotta Mátraverebély-Szentkúton a közösség, amely évtizedek óta fontosnak tartja, hogy segítse a fiatalok útkeresését.

 „Úgy tapasztaltuk, hogy az élet teljessége és az élet értelmes odaadása iránti vágy mint örök emberi tulajdonság ma is megvan a fiatalokban” – mondta Tóth Anna SSS a lelkigyakorlatos tapasztalataikról való beszélgetésben.

A mai életstílus, a társadalom és a családok töredezettségei sok akadályt állítanak a fiatalok elé élethivatásuk felismerésében és megélésében. „Ne féljetek a fiatalságotoktól és attól a mélyről jövő kívánságotoktól, hogy kipróbáljátok a boldogságot, az igazságot, a szépséget és a sokáig tartó szeretetet! Néha úgy érezzük, hogy a társadalom fél a fiataloknak ezektől a hatalmas kívánságaitól, jóllehet ti magatok nem féltek. Ne féljetek!” – idézte II. János Pál pápát Tóth Anna, a Szociális Testvérek Társasága ifjúság- és hivatáspasztorációs csoportjának tagja. A hivatástisztázó lelkigyakorlat egyik vezetőjeként kifejezte társaságuk reményét, hogy a fiatalok közül egyre többen megtalálják az igazi boldogságra, az Istenben megélt, teljes életre vezető utat.

A Szociális testvérek Társasága a rendszerváltás óta szervez hivatástisztázó alkalmakat. A kilencvenes évektől kezdődően a tanév folyamán hivatástisztázó kurzust, nyáron pedig lelkigyakorlatot tartanak. Csoportjaikból sokan örömmel ismertek rá házas hivatásukra, és számos fiatal találta meg útját különböző magyar és külföldi szerzetesközösségekben; társaságukba is többen beléptek.

A kurzusok, lelkigyakorlatok a hivatás megismerését, megkülönböztetését és a döntést szolgálják. Állandó részeik a következő témák: a szentségre, a teljes életre szóló általános hívás, a házas és szerzetesi hivatás jellegzetességei, hasonlóságai, különbözőségei, az ima fontossága, tanulása, imamódok, az életút átimádkozása, szabadság, motivációk tisztázása, a megkülönböztetés gyakorlása, döntés lépései, a szeretet és a tisztaság arcai, megélése a különböző életállapotokban, fogadalmak lényege, elköteleződés. Fontos a személyes tanúságtétel mind a szerzetesi, mind a házas életútról.

A lelkigyakorlat alapvető célja a hivatástisztázás, mellette minden évben változik a központi téma. Ebben az évben Jézus személye állt a középpontban, a Szentírás fényében arra figyeltek, mit mond számukra Jézus önmagáról.

Tóth Anna tapasztalata szerint a fiatalokban nagy az igény, a szükség, hogy a szabadság, a gyógyulás témájával foglalkozzanak, mely leginkább az imában, Isten szeretetében valósulhat meg. A találkozás Isten egészen szabad, ingyenes szeretetével gyógyít, mert megtapasztalják, hogy Isten úgy szereti őket, ahogyan vannak, és velük van az életük minden napján. Sokan mondják, hogy ma a fiatalok kevésbé készek az elköteleződésre. Tóth Anna szerint ez csak részben igazolható. Az élet teljessége és az élet értelmes odaadása iránti vágy az emberekben egyáltalán nem csökkent, ez örök emberi tulajdonság.

„A nyári lelkigyakorlatok nagyon fontos része a csend és az elvonulás a mindennapi élettől, mely keretet és lehetőséget biztosít arra, hogy jobban meghalljuk Isten szívünkben szóló hangját. De a napok felépítésével, a tanításokkal, műhelyekkel, imagyakorlatokkal – mint például az életút átimádkozásával, a vezetett imákkal és képmeditációkkal – igyekszünk eszközöket adni a fiatalok kezébe, hogy a csendben valóban képesek legyenek mélyebben találkozni az Úrral. A lelkigyakorlat közben személyes beszélgetésre végig van lehetőség” – tudtuk meg Tóth Anna testvértől.

Év közben is több programmal várják a fiatalokat, vagy mennek el meghívás alapján kisközösségekbe, plébániákra, ifjúsági találkozókra. Év közben az érdeklődők bekapcsolódhatnak a rendi közösség éjszakai ifjúsági szentségimádásaiba, és a hivatás megkülönböztetése útján lelkivezetést is ajánlanak. Tartanak lelkiségmélyítő napokat, kirándulós lelkinapokat. Évek óta szokás a szilveszter és a húsvéti Szent Háromnap közösségi ünneplése fiatalokkal.

Az utóbbi években megnőtt a hivatás kérdésével foglalkozó alkalmak kínálata. Más közösségekben és közösségek összefogásával is indultak ilyenek, például az Iránytű.

Trauttwein Éva

Forrás: Magyar Kurír



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése