2012. augusztus 2., csütörtök

Megszentelni és visszavezetni a nemzetet Istenhez


Vlk bíboros felszentelte a trappista szerzetesnők új templomát

Miloslav Vlk bíboros, Prága nyugalmazott érseke szombaton felszentelte a trappista szerzetesnők kolostorának új templomát, amely a cseh fővárostól mintegy 60 km-re fekszik a Moldva (Vltava) folyó partján. Mint a ciszterci rend szigorú követőinek minden templomát, úgy ezt is a Szűzanyának, pontosabban a keresztények egysége Anyjának szentelték. „Jelenlétetek, imáitok és áldozatotok ebben az országban nem hiábavaló: értelme, hogy megszenteljétek és visszavezessétek Istenhez ezt a nemzetet” – mondta homíliájában a trappista közösségnek Vlk bíboros.

A kolostort, amely a moldvai Miasszonyunk nevet viseli, 2008-ban kezdték el építeni. Ma a közösségnek 19 tagja van: 12 cseh, 6 olasz és egy magyar szerzetesnő. Átlag életkoruk 39 év. Vlk bíboros megjegyezte: ma a Cseh Köztársaságban a vallásosság hanyatlásának vagyunk tanúi. Ugyanakkor virágoznak a hivatások a szigorú obszervanciát követő rendekben. A fiatalokat vonzza a szerzetesi élet radikális választása, annak a lehetősége, hogy életüket teljesen Istennek szenteljék.

Marco Annoni építészmérnök az épületről szólva elmondta: a trappista nővérek új kolostora modern értelmezése a ciszterci apátságok román kori stílusának. A tervezők a formák egyszerűségére törekedtek természetes anyagok, mint a kő és a fa felhasználásával. A kivitelezést helyi cég végezte el. A trappista közösség missziós küldetése tudatában érkezett Csehországba. Apostolkodásukat az egyszerű életforma, a manuális munka és mindenekelőtt az ima jellemzi. A szerzetesnők földműveléssel, méhészettel, ikonfestéssel, üdvözlő kártyák nyomtatásával, süteménykészítéssel tartják fent magukat.
 
Forrás: Vatikáni Rádió

Bővebben a rendről itt olvashatnak. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése