2012. augusztus 24., péntek

Szent Marcellin Champagnat lelkisége


Szent Marcellin Champagnat
1. Egyszerűség
Champagnat atya jellegzetesen vidéki származású ember volt, egyszerű ember, aki nem akar kitűnni a többiek közül, keményen dolgozik, csak keveset eszik, minden időben gyalog jár, aki számára nehéz a tanulás, és papként szenvedélyes szeretettel fordul világa hétköznapi emberei felé. Élete rávilágít arra, hogy az ő lelkiségében kevésbé fontos szempont, hogy milyen talentumokkal rendelkezünk.

2. Mély lelkiismeret
Champagnat atya szívén viselte a fiatalok, a vidéki szegények, a bűnözők, az árvák, a betegek, az idősek, a haldoklók és a fogyatékkal élők sorsát. Mi is szívünkön viselhetjük mindazok sorsát, akik körülöttünk élnek.

3. Nyitott szív
Ugyanúgy mi is tudunk ezzel a nagyszerű érzéssel viseltetni a hátrányos helyzetűekkel szemben, akik a mi társadalmunkban élnek – legyenek bármilyen népből vagy rasszból valók, szegények, szenvedélybetegek, fogyatékosok vagy betegségben szenvedők.

4. Bizalom Istenben és Máriában, az Ő anyjában
Marcellin szüntelenül bízott Istenben, az Atyában és Máriában, a jó Anyában. Ez a bizalom lehet az útmutatója mindannak, amit teszünk, eltüntetheti a félelmet szívünkből, amikor krízishelyzetekbe érünk (próbatételek, meg nem értés, és gondok idején), és nyugalmat adhat, ha kudarc vagy veszteség ér.

5. Erős jellem
Champagnat sohasem adta fel, annak ellenére sem, hogy minden oldalról szembenállással találkozott. Bizalma még a sok csalódás és fokozódó betegsége ellenére sem hagyta el. Mi is magunkba szívhatjuk ezt a lelkületet, kitartóan küzdhetünk megalkuvás nélkül. Ha hibákat követünk el, vagy gondok sújtanak minket, leküzdhetjük azokat, és el tudjuk viselni a neheztelést is.

6. Családi lelkület
Marcellin különös tehetséggel értett hozzá, hogyan alakítsa a család melegét a közösségekben. Sok fiatalt vonzott ez a melegség és a testvérek boldogsága. A marista iskola közössége ezen a módon tud „családdá” válni – egy olyan hellyé, ahová befogadják a diákokat, a tanárokat, a szülőket, a segítőket, akik együtt dolgoznak a közös jóért.

7. Gyakorlatias gondolkodás
Champagnat atyának erős gyakorlati érzéke volt. Megértette korának változásait, és eszerint alakította iskoláit is – eltérően sok más egyházi embertől, akik igyekeztek a régi szokásokat újraéleszteni, amelyek az előző században már oly sok keserű anti-klerikális váltottak ki az emberekből. Mi szintén lehetünk a jó emberei, akik igazak, gyakorlati érzékkel rendelkeznek, kerülik a hazugságot, egyenes utakon járnak, keményen dolgoznak, nem keresnek mentségeket, nyitott szívűek, őszinték és szolgálatkészek. 

A szent élete itt olvasható.

Forrás: Maristák


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése