2012. augusztus 11., szombat

A klarisszák alapításának jubileuma Csíksomlyón


Szerte a világon idén ünnepli fennállásának 800 éves évfordulóját Assisi Szent Klára rendje. Ebből az alkalomból augusztus 10–12. között lelki napokat szerveznek Csíksomlyón a ferences kolostorban és a Szent Ágnesről nevezett Csíksomlyó Ágacskája klarissza monostorban.

A klarisszák – csaknem kétszázharminc év után, a franciaországi Le Rameau de Sion monostor segítségével – 1995-ben telepedtek meg újra Magyarországon, és 2000-ben Erdélyben. A Szent Ferenc lelki társa, Assisi Szent Klára által alapított szemlélődő rend az egyetlen középkori női közösség, amely folyamatosan működött Magyarországon a II. József-féle feloszlatásáig. Első kolostorukat 1239-ben Nagyszombatban Árpád-házi Szent Erzsébet szentté avatásának emlékére alapították. A legjelentősebb monostoruk Óbudán működött, de volt házuk Budán, a Várban és Pesten, a Szerb utcában is.

A rend fontos hivatást töltött be a leánynevelés és a társadalmi kiegyenlítődés terén. Náluk együtt nevelkedtek a legelőkelőbb főurak, a köznemesek, valamint az alsóbb rétegek leánygyermekei. Monostoraik kódexíró műhelyeiben híres magyar kódexek születtek.

A klarisszák a ferences család második ágát képező szemlélődő közösség. Külső apostoli tevékenységet nem végeznek. Sokat imádkoznak egyénileg és közösségben, végzik a ház körüli teendőket, és teljes mértékben a hívek adományaiból élnek. Lelki beszélgetésre, visszavonulásra vágyók részére nyitva az ajtajuk.

A franciaországi anyakolostor alapító apátnője, Marie-Paul nővér, aki az első magyar nővéreket 1990-ben a sioni zárdába befogadta, 1956. október 23. előtt néhány nappal isteni sugallatra Magyarországot a szívébe fogadta, és rendszeresen imádkozott érte, pedig hazánkról csak annyit tudott, hogy valahol keleten van.

„Mi, magyar nővérek csak jóval később tudtuk meg, hogy Marie-Paul nővér 1956 óta rendszeresen imádkozott hazánkért és a klarisszák magyarországi megtelepedéséért. Ennek a lelki önátadásának a jutalma, hogy ő öltöztette be az első magyar nővéreket, és hogy közreműködésének köszönhetően térhetett vissza közel kétszázharminc év után a ferences karizma klarissza formája hazánkba” – mondta a Ferences Sajtóközpontnak Ferenc-Mária nővér, a 2009-ben önálló monostori rangot kapott szécsényi közösség apátnője.

A klarisszák alapításának 800 éves jubileumára emlékező program Csíkszeredán augusztus 10-én 18.30-kor zsolozsmával és szentmisével kezdődik. Az augusztus 11-én 10 órakor kezdődő szentmisét Bőjte Mihály újonnan kinevezett csíksomlyói ferences házfőnök végzi. A jubileumi fogadalomújítás és a napközi imaóra után Urbán Erik, a csíksomlyói kegyhely templomigazgatója tart előadást. Augusztus 12-én 10 órakor Orbán Szabolcs, az erdélyi ferencesek provinciálisa, 14.30-kor pedig a szécsényi rendházból érkező Ferenc-Mária klarissza apátnő tart előadást. A jubileumi lelki napokat ünnepélyes szentmise zárja, amelyet Tamás József püspök celebrál.



Forrás: VPP Hírporta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése