2012. augusztus 19., vasárnap

A pálos lelkiségről 1.


Első Remete Szent Pál Rendjének szabályzata (Részlet)

I. RÉSZ: A PÁLOS REND AZ EGYHÁZ TITKÁBAN
  
I. fejezet: A Rend jellege és elnevezése

Remete Szent Pál
1. cikkely

1.§. A Pálos Rend - Első Remete Szent Pál Rendje - Magyarországon élő remetékből a XIII. században keletkezett, akik az Egyház hívására engedelmeskedve elhatározták, hogy az evangéliumi tanácsokat a közös életben valósítják meg. Legfőbb védőjükül  Szent Pált választják, és innen nevezik magukat pálosoknak.
2.§. A pálosok rendjének alapításához nagyban hozzájárult Bertalan pécsi püspök, aki az első szabályzatot megírja, és Esztergomi Boldog Özséb, aki egybegyűjti a szétszórtan élő remetéket, és kéri Szent Ágoston Reguláját a rend részére; ennek szellemében éltek atyáink századokon át.
3.§. Rendünk az idők folyamán pápai jogú, kiváltságos klerikus renddé alakult és ma is így működik, az Egyházi Törvénykönyv előírásai szerint. (588. can. 2. §. 591. 593. can.)

2. cikkely

A rendtagok, - ősatyáikhoz hasonlóan – híven követve Krisztust a Szentlélek vezetése alatt, teljesen átadják magukat a mindenekfelett szeretett Istennek. Új és különleges módon szentelik magukat Isten di, az Egyház épülésére, a világ megváltására, hogy ily módon elérhessék a tökéletes szeretetet az Isten országának szolgálatában, s így váljanak az örök élet látható jeleivé. (vö. 573. can. 1.§.)

3. cikkely

A pálos közösség értékei, melyek gazdag szellemi örökségben, egészséges hagyományban és a rend történelmi fejlődésében fejeződnek ki, és egyúttal legközelebbi feladatait is meghatározzák, a következők:
1./ Isten szemlélésének ápolása a magányban, s a liturgikus imák szeretete.
2./ Szegénységben eltöltött tevékeny élet, valamint a vezeklés, mint Krisztus megváltó önkiüresítésében való részvétel.
3./ A Boldogságos Szent Szűz különleges tisztelete, amely Mária példáját követve főleg saját megszentelődésünkben és apostoli munkánkban fejeződik ki.
4./ A Szentlélek által vezetett és az idők jeleire érzékeny apostoli buzgóság az Egyház és felebarátaink szolgálatában; ez a buzgóság különösen is megmutatkozik az igehirdetésben, életünk tanúsében, a szentségek kiszolgáltatásában, különösen a gyóntatásban.

4. cikkely

A Boldogságos Szűz Mária, a Remeték Királynője, Rendünk Anyja és különleges Védasszonya. Ezt már legősibb időktől fogva kifejezték atyáink egészen a legutóbbi nagykáptalanig,  az egész pálos közösséget felajánlottuk Neki, s reá bíztk a legmagasabb vezetést. Ezért a Boldogságos Szűz megmutatása Krisztus és az Egyház titkában, életének követése és tiszteletének terjesztése, a pálos lelkületnek különleges jellemvonásához tartozik. Hasonlóan apostoli tevékenységünket is át kell járnia a máriás jellegnek, különösen a rendre bízott kegyhelyeken, amelyek között első helyet foglal el Jasna Góra Częstochowában.

Forrás: Magyar Pálos Rend

A częstochowai Fekete Madonna kegykép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése