2012. augusztus 14., kedd

Szent Maximilian Maria Kolbe feljegyzéseiből

Szent Maximilian Maria Kolbe
Szüntelenül bízzál a szeretetben és a békében.

Bízd rá magad az Isteni Bölcsességre, amelyet a Szeplőtelen közvetít hozzád.- „Ezért ti elsősorban Isten országát és annak igazságát keressétek, és ezeket mind megkapjátok hozzá.”;”Inkább az Isten országát keressétek, és ezeket megkapjátok ráadásképpen.”(Mt 6,33;Lk 12,31).

Ha nem őrzöd a kegyelmet a bűntől, elveszted azt.

Engedd, hogy a Szeplőtelen vezessen; szeretettel tűrj és dolgozz.

Dolgozz mindig azért, hogy béke legyen.

Mindinkább törekedj arra, hogy szent legyél, bízzál Istenben és a Szeplőtelenben- és ne légy öntelt.

A tökéletesség nem attól függ, hogy mennyit teszel, hanem attól, hogy hogyan; mennyire jól teljesíted azt. Tedd, amit tenned kell.

Mindig tudj újrakezdeni; újíts meg minket Krisztusban a Szeplőtelen által. „Hogy elérkezik az idők teljessége, és Krisztusban mint főben újra egyesít mindent, ami a mennyben és a földön van” (Ef 1,10).

Szeretettel kövesd Krisztust, válladon a kereszttel.

Dobj el mindent a szívedből, hogy csak az Úr Jézust szeresd.

Szállj magadba és találkozol Istennel.

Légy mindenben az Övé.

Hagyd magad vezetni. – Béke.

Forrás: Jan Dobraczynski – Balássy Péter: Maximilian Kolbe c. könyvéből 126-127. oldal


A szent életrajza

A 20. Század legnagyobb szentje Maximilián Kolbe. 1894. január 7-én született egy lengyelországi kisvárosban. A keresztségben a Rajmund nevet kapta. 1907-ben ferences atyák tartottak hosszabb missziót Pabianice plébániatemplomában, hatásukra dönt úgy, hogy belép a ferencesek közé. A rendben a Maximilián nevet kapja. 1914. november. 1-én letette ünnepélyes szerzetesi fogadalmát. 1918. április 28-án Rómában szentelik pappá. Egy évre rá, a háború végeztével elöljárói visszahívják hazájába. Krakkóban indította meg „A Szeplőtelen lovagja” c. folyóiratot. Közben Kolbét Grodnoba helyezik. A nyomdának saját épületre volt szüksége, így jött létre Niepokalanów, a „Szeplőtelen Városa”. 1927-ben két pap és 17 segítőtestvér alapította meg a várost. 1930. február 26-án négy testvér kíséretében titokban útra kelt Japán felé. A nagaszaki szemináriumba tanít és megpróbálkoznak a lap kiadásával. Kétszer haza kell mennie, és egészségi állapota miatt nem engedik vissza, hanem Niepokalanów előjárójává teszik. 1939. Szeptemberében a német megszállás miatt a rendtagok nagy részét hazaküldi. Az ott maradtakat letartóztatják, a Szeplőtelen városát kórházzá alakítják. December 8-án elengedik a foglyokat. December végén Niepokalanow gyűjtőtábor lesz. A viszonyok lassan rendeződnek, a testvérek egymás után térnek vissza, még a folyóirat egy száma is megjelenhet. 1941. február. 17-én ismét letartóztatják, május 28-án az auschwitzi haláltáborba szállítják. Július végén egy rab megszökik, és nem kerül elő. Ezért tíz embert éhhalálra ítélnek. Ekkor Kolbe felajánlja magát, hogy egy családos ember helyett vállalja a halált. Egymás után kísérte át társait imájával, áldásával a halálba. Augusztus 14-én utolsóként halt meg. II. János Pál pápa 1982. október 17-én avatta szentté. (Szerdy Orsolya)


A Minorita Rendről bővebben itt.

A rend honlapja: http://www.ofmconv.hu/




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése