2012. augusztus 28., kedd

Az ágostonos reguláról


Az ágostonos regula Szent Ágoston szerzetesi szabályzata. Ágoston személyes tapasztalataiból ismerte a szerzetesség különböző formáit. Amikor püspök lett, férfiak és nők közösségei éltek körülötte. 

Nem dönthető el, hogy előbb a papoknak adott-e szabályzatot s ezt alkalmazta nők közösségére, vagy fordítva. Az ágostonos regula sok más regulára hatott és kiegészítésekkel sok rend alapszabálya lett. A 4 szöveg közül, melyeket az ágostonos regula alapjának tekintenek, 2 szerzője Ágoston.

Szövegei: a papoknak szóló Regula ad servos Dei (PL 32,1377), az apácáknak szóló Regularis informatio (Ep. 109), 7. sz. összeállítás a Regulae clericis (PL 32,1447), és a valószínűleg. Ágoston által jóváhagyott Ordo monasterii (Uo., 1449).

Forrás: Katolikus lexikon
 
A Szent Ágoston-regula Hippói Szent Ágoston egyházatyától származik. Jellemzően a 11. században számos egyházi rendi közösség fogadta el e rövid regulát együttélésük alapszabályául. Ma több száz rend és kongregáció él szent Ágoston regulája szerint, és nemcsak azok a közösségek, amelyek szent Ágoston nevét viselik, mint névadójuk, ilyen például az Ágostonrend (Ordo Sancti Augustini, korábban Ágostonos remeterend) és az Ágostonos kanonokrend

A reguláris kanonokok közé tartoznak még a keresztes lovagok és a premontrei rend tagjai, amelynek tagjai szintén Szent Ágoston reguláját követik. A koldulórendek közül a Szent Domonkos rend, a Mercedárius rend és a Trinitáriusok rendje tartozik ide.

Megtévesztő lehet azonban, ha egy egységes Ágostonos regulából indulunk ki, mivel különböző változatok léteznek, ahogy P. Lukas Verheijen OSA írja le 1967-ben: "A regula fő része használható mind a férfiak számára, mind a nők számára. A rövidebb szöveg, amelyet Ordo Monasterii néven is ismernek, a kolostor napirendjéről szól és főleg a férfiak számára íródott, de létezik egy rövidebb változat a nők számára is. A ma érvényes regula azonban a férfi és a női közösségek számára is használhatóak – természetesen a női közösségek számára kissé módosítva".

Forrás: Wikipédia


Az ágostonos regula letölthető a Magyar Pálos Rend honlapjáról innen.

A szent életéről itt olvashatnak.

Szent Ágoston, a hippói püspök

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése