2013. augusztus 10., szombat

Megszentelt hivatás és szülői háttér

Vannak olyan barátaim, ahol nyilvánvaló, hogy megszentelt életre kapott egy fiatal meghívást, ez előtte is egyre világosabbá válik, de ezt a szüleik nem akarják elfogadni, ebben nem támogatják őket. Nehéz helyzetbe kerül ilyenkor a fiatal, még a hivatása is veszélybe kerülhet. Szeretne jó kapcsolatban maradni a szüleivel, de a meghívásának is érzi, hogy eleget kellene tenni.


Nagy kincset kapnak a szülők gyermekük érkezésekor: egy halhatatlan lélekkel rendelkező személyt bíz rájuk a Jó Isten, hogy az ő testi és lelki útját egyengessék, amíg fel nem nő. Néhány szülő nehezen érti meg azt a helyzetet, amikor már felnő a gyermeke, és más módon van rájuk szüksége ezután. A másik fontos szempont, hogy a keresztségkor a szülők a vallásos életben való előrehaladást is megkapják feladatul. Ha a gyermekük a megszentelt életre kap hivatást, ebben őt támogatni kéne normális esetben, nem pedig megakadályozni ezt az életutat önzésből, azért mert ők inkább nagyszülővé szeretnének válni.
Nehéz lehet egy szülőnek bizonyos szempontból ezt a helyzetet feldolgozni, de ha azt a szempontot vesszük figyelembe, hogy egy gyermek nem a saját tulajdonuk, hanem az Úr ajándéka, a szülők átmenetileg "kölcsön" kapják felelősséggel együtt a testi és lelki előrehaladásáért, és egy megszentelt élet a családnak, az Egyháznak, a társadalomnak még inkább ajándék a Jó Istentől, emiatt inkább kitüntetettnek kellene érezni magukat.

Vannak olyan monasztikus közösségek, ahol nagyon limitált a szülőkkel való kapcsolattartás lehetősége. Aki világban élő megszentelt hivatást kap, ahol könnyebben találkozhat szüleivel ez talán megkönnyítheti az elfogadást hosszabb távon, de így is belül el kell fogadniuk véglegesen, hogy ők ettől a gyermeküktől nem fognak unokát kapni. Nem szabad tehát a szülőknek önzően, csak a saját érdeküket szem előtt tartani, hanem azt kell előtérbe helyezniük, hogy mi a gyermekük érdeke, segíteniük kell az életszentség felé vezető úton, a hivatásukban támogatva őt Isten Akarata szerint.

Ha nagyon nagy az ellenállás, a gyermek válaszút elé kerülhet: vagy a Jó Isten nekik rendelt útját választják, vagy a szüleiknek engedelmeskedve családot alapítanak. Van olyan kérdés, amiben nem tartoznak engedelmességgel a szülőknek a gyermekek, ilyen a hivatás is. Egyrészt felnőtten már nem tartozik úgy engedelmességgel a gyermek, mint kisgyermekkorában, amikor a jó értékrendet alakítja ki a szükséges szülői nevelés az ember életében. Másrészt a hivatásban először Istennek kell engedelmeskedni, mivel ha Isten Akaratát megismeri egy lélek és ettől távol akarja tartani még akár a szülő is legyen az a személy, ebben nem kell vele együttműködni; a "mérgező" szülőktől jobb a lelki de akár a fizikai elhatárolódás is, mindez a megszentelt hivatásnál fokozottabban igaz, a rendi körülményeknél ez a legszembetűnőbb.

Nagyon nehéz tehát úgy rálépni egy megszentelt útra, hogy a szülői háttér nem biztosított, hogy tudja a fiatal: ellenzik életútját a szüleik. Ekkor nagyon sok ima kell, hogy megenyhüljenek a szülők jó esetben, mégis megadva a beleegyezést, és nyugodt lélekkel indulhasson erre az útra a gyermek. Ha mereven kitartanak az ellenállásukban, akkor is érdemes kitartani a hivatásban való elkötelezettségben, mert ez viszi előre az életszentségben és a kiteljesedett boldog élet során a jelöltet, ha elsősorban Isten Országát keresi. Könnyebb persze jó hátszéllel nekiindulni, de hátha idővel, ha látják gyermekük kiegyensúlyozott boldogságát, ők is megenyhülnek.

Biztatom a bizonytalan fiatalokat: hivatás kérdésben ne a szülőktől tegyék függővé életük e nagy elhatározását, hanem legyenek bátrak, imádkozzanak sokat, és tegyék meg inkább a szükséges lépéseket a hivatásuk felé.

Ha kell, még a teljes elhatárolódás is jobb, - akkor is ha világban maradva élünk megszenteltként, vagy a rendi szabályzat lehetővé teszi a találkozást vagy a kapcsolattartást, - mint tudni azt, hogy nem az Úr akarata szerint élem az életemet. Később bizonyosan lesz mód arra, hogy imáimat, áldozataimat felajánlhassam a szülők megtéréséért és az értük való engesztelésül.


1 megjegyzés:

  1. Van a szülői hátteret illetően egy olyan speciális eset is, ahol az tartja vissza a gyermeket az elköteleződéstől, hogy vagy túl sok vagy túl kevés az anyagiak biztosítása.A túl sok sem jó, mert a világi javak túlzása a hivatás ellensége lehet, elvonja az égi kincsektől a figyelmet.De az a különleges eset is előfordulhat, hogy a rendezetlen anyagiak és az ebből fakadó sérülések miatt akadály kerül a meghívott életében előtérben.Az akadály amiatt alakul ki, hogy a biztosítatlan anyagiak, az otthon hiánya nem ad alapot az elszakadáshoz, nincs amiből az Úr szabad döntéssel kihívhassa a gyermeket.Bíztatásul álljon itt, hogy Istennél semmi sem lehetetlen és az Istent szeretőknek minden a javára válik.:-)

    VálaszTörlés