2013. augusztus 3., szombat

Kinevelni egy "hivatás-allergia-mentes" nemzedéket

A kanadai Toronto város Etobicoke szalézi közössége az idén új hivatásgondozó programot dolgozott ki VIP néven (Vocation in Progress - hivatás folyamatban). Ez 18 és 35 közötti fiatal férfiaknak és nőknek szól és abból áll, hogy elkísérik őket, miközben igyekeznek felfedezni Isten akaratát az életükben. A programot Michael Pace atya vezeti a húgával, Antoinettel és John Puntino atyával, a torontói szalézi közösség igazgatójával. A csoport mintegy 10-20 fiatalból áll, akik január óta szombatonként találkoznak.
Minden VIP találkozón más a téma, mint például az ima, vagy az egyetemes meghívás az életszentségre. Április 6-án a csoport a házasság hivatását vitatta meg. A tagok előbb szentmisén vettek részt, majd együtt vacsoráztak, utána a beszélgetés következett, végül fél óra szentségimádás, utána pedig a plébánia étkezőjében elfogyasztották a desszertet.  Általában a csoport nemek szerint szétválik, de ez alkalommal úgy döntöttek, hogy együtt maradnak.
A VIP esték mindig egy oktató előadást tartalmaznak a központi témáról, a közös étkezések során pedig kialakul egyfajta bajtársiasság, közösségi szellem és barátság köztük az imák során pedig meghallgatják Krisztus hangját. Így minden összejövetel integrálja Don Bosco lelkiségének négy fő elemét: az iskolát, a játszóteret, az otthont és a templomot.
"Amikor én a hivatásomat kerestem, nem voltak társaim, akivel ezt megoszthattam volna. Izgalmas volt, de ugyanakkor elszigetelő" - mondta Pace atya.
"A részvétel a VIP programban számomra nagyon kedves" - tette hozzá Antoinette. "Ez az a fajta csoport, amelyben én is szerettem volna részt venni, amikor a saját hivatásomat kerestem. És akkor nem létezett ilyen csoport. "
"A VIP nem egy gyorstalpaló a papságra vagy a megszentelt élet felé," - mutatott rá Pace atya. "Ha mindannyian arra összpontosított, hogy a fiatalok felismerjék Isten akaratát, ahelyett, hogy tagokat toborozzunk a saját csoportjainkba, rendünkbe vagy szemináriumunkba, talán akkor felnevelünk egy 'hivatás-allergia-mentes' fiatal nemzedéket."
Pace atyának nem kell messzire mennie, hogy a hivatások számos formáját lássa: egyik húga misszionárius San Franciscóban, a bátyja és két nővére családos, akik összesen 20 gyereket nevelnek, Antoinette húga pedig egyedül él és lelkipásztori kisegítőként dolgozik.

Forrás:ANS - Toronto/Szaléziak - http://www.szaleziak.hu




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése