2013. július 11., csütörtök

Felvétel a pannonhalmi szerzetesközösségbe

Kiből lehet bencés szerzetes?
Szent Benedek atyánk Regulája szerint abból, aki valóban Istent keresi, azaz buzgó az istenszolgálatban, az engedelmességben és a méltánytalanságok elviselésében (RB 58,7). Mai gyakorlatunk szerint a közösségünkbe jelentkező érdeklődőnek a jelöltidő kezdetén vizsgálaton – más szóval skrutáláson – kell átesnie. Ennek keretében több bencéssel négyszemközt elbeszélget hivatásáról, továbbá pszichológiai alkalmassági tesztnek veti alá magát, hiszen a szerzetesi életforma érett és egészséges személyiséget, illetve jó pszichés teherbíró-képességet igényel. Felvételre csak szabad életállapotú és anyagilag rendezett háttérrel rendelkező felnőtt férfiakat bocsátunk. Ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy a jelentkezésnek sem a papi hivatás, sem pedig a magas iskolai végzettség nem előfeltétele. Közösségünkbe elsősorban húszas-harmincas éveikben járók jelentkezését várjuk, az „érettebb fejjel” kopogtatóknak javasoljuk, hogy reguláris oblátusként csatlakozzanak hozzánk.

Jöjj és láss!
Ha megérintett a bencés életstílus, látogass el hozzánk! Pannonhalma felkínálja a lehetőséget, hogy minden érdeklődő eltölthessen monostorunkban pár napot, és imádságainkon részt véve a magiszter vezetésével ismerkedjen életformánkkal. Különösen is a húsvéti Szent Három Napot ajánljuk figyelmedbe, amikor bencés közösségünk számos vendéggel együtt ünnepli Urunk szenvedését és feltámadását. Erre minden év elején Hamvazószerdáig lehet jelentkezni honlapunkon. A jelöltidő előtt lehetőség van arra is, hogy komolyabb érdeklődőink egy-egy hetet a monostorban töltsenek.
A szerzetesség gondolatával történő barátkozás során tiszteletben tartjuk minden érdeklődő döntési szabadságát és egyéni ritmusát. Ennek megfelelően ez az ismerkedés a bencés lelkiségünktől távolról indulók számára hosszúra is nyúlhat. Szeretnénk időt adni és segítséget nyújtani a sokféle szempont és gondolat megkülönböztetéséhez, hogy ki-ki felismerje Isten akaratát és érett, megfontolt döntést hozzon.

Szeretettel várjuk jelentkezését az alábbi címen: Gérecz Imre testvér,9090 Pannonhalma, Vár 1. e-mail: hivatas@osb.hu

Forrás: Bencések





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése