2018. december 31., hétfő

Hivatás és pszichés betegség

Kérdés

"Az a problémám, hogy még nem kaptam választ arra a kérdésemre, hogy depresszióval (amit gyógyszeresen kezelnek is), reménykedhetek-e abban, hogy egy szerzetesrendnek valamikor a tagja lehessek. A hívást érzem, de a betegségem ténye eléggé nagy akadályt képez.

Köszönettel

M."


Válaszok

"Kedves M.!

A rendek többségében kizáró ok a felvételnél a fennálló mentális betegség, ugyanakkor az előzményekben szereplő depresszió nem számít kizáró oknak.

A kezelés folyamán is jelentkezhet hivatástisztázó lelkigyakorlatra (több női rendnek folyamatosan vannak ilyen programjai), ahol felkészülhet a gyógyulás utáni döntésre.

Imával:

M.Ági"

"Mivel egy pszichés betegség nem feltétlenül gyógyítható egy viszonylag rövid idejű kezeléssel sokszor évekig vagy egy életen át kell szedni a gyógyszereket érdemes azon elgondolkodni a hivatástisztázás során, hogy közösségen kívüli megszentelt életútra hív-e az Úr. Nem kell mindenkinek rendbe vonulnia, akinek hívása van a megszentelt életre.Lehet a betegséget úgy is felfogni, hogy ez nem akadály hanem egy útjelző tábla egy másik irányba. Van több lehetőség a megszentelt élet intézményein kívül amelyek mindegyikében alapvető feltétel a pszichés egészség. Lehet a szüzek rendjében konszekrált szűz valaki, lehet konszekrált remete és az egyházi törvénykönyv megemlíti a magánfogadalom lehetőségét is.

Mária Eszter"

Forrás: Virtuális Plébánia


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése