2011. november 1., kedd

„Rendes” hivatás vagy rendi elkötelezettség és papság?

Búcsúban Csíkszeredán
Részlet egy interjúból: egy pálos szerzetespap hivatásának kezdetéről tesz tanúságot.

"Hesz Á. Attila pálos atyával beszélgettünk erről a szolgálatról, valamint arról is hogyan lesz valaki a mai világban szerzetes. 

Miért választotta ezt a hivatást?
- A középiskola vége felé már "illett" eldönteni, hogy mit tanuljunk tovább. A váci piaristákhoz jártam, és egy osztálytársammal - aki jó barátom a mai napig - a második év végén megbeszéltük, hogy egy"rendes" foglalkozást választunk, azaz eszünk ágában sincs papnak menni. De a nyári szünetről már mindketten úgy jöttünk vissza, hogy mégis papok leszünk. Akkor azonban még nem volt bennem erős elhatározás. Úgy gondoltam, megpróbálom. 

De csak történt valami a nyári szünetben, ha eljutott a "nem akarok"-tól a "megpróbálom"-ig?
- A gimnáziumban kiváló papjaink voltak, és az ő példájukat látva fölmerült bennem a gondolat, hogy én is el tudnám képzelni így az életemet. Hajlottam arra, hogy mégis megpróbálom.

Miért éppen a pálos rendnél jelentkezett?
- Általános iskolás koromban a kezembe került Puskely Mária Szerzetesek című könyve, és már akkor megragadott az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend és Boldog Özséb szellemisége. Később megtudtam azt is, hogy akik 1950-ben rendtagok voltak, azok közül senki nem lett békepap - szép példája volt ez az elkötelezettségnek. 

Hány tagja van ma a rendnek?
- A világon körülbelül ötszázan vagyunk: a legtöbben lengyelek, de vannak ausztrálok, horvátok, és természetesen mi magyarok."

Forrás: Új Ember - www.ujember.hu


Magyarok Nagyasszonya Sziklatemplom, Budapest
Képek: Mindennapok - Világban élő Kármel - http://tiszta-szivvel.blogspot.com/
           Lengyel Pálos Rend - http://www.paulini.pl/

A rend magyarországi tartományának hivatalos honlapja: Magyar Pálos Rend - www.palosrend.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése