2011. november 6., vasárnap

A Nagy Víz közelében 1.

Egy magyar verbita atya a missziós munkáról 
 
Varga János verbita missziós szerzetespap egy ötven kilométer átmérőjű, több nemzeti park által határolt terület lelkipásztora Argentínában, amelyen 25 kisebb településközpont és ugyanennyi kápolna található. Az őserdő csodálatos, a föld mindenhol vörös a magas vastartalomtól és az ég gyönyörű kék. Rendes utak azonban nincsenek, csak erdei- és szántóföldek közötti dűlőutak, így János atya csak a Magyar Katolikus Egyház segítségével megvásárolt Toyota terepjáróval tudja híveit rendszeresen látogatni. Az ő népe nem indiánokból áll, hanem telepesekből, akik fakitermelésből és földművelésből élnek.

A plébániaközpontnak otthont adó falu neve Comandante Andresito, egy mindössze 25 éves település a brazil határ közelében. Ezt a vidéket az argentin kormány parcellázta és odahívta a telepeseket, hogy elejét vegye az engedély nélküli földfoglalásoknak és az őserdők nyereségvágyból történő irtásának. A vadon szomszédsága veszélyes állatok közelségét is jelenti, de az óriáskígyók, pókok és skorpiók ez ideig elkerülték a plébánialakot.

A híveket mozgósítani is könnyű arrafelé.

- A mise végén elég egyszer szólni, hogy ennyi és ennyi segítségre van szükségem az ilyen és ilyen munkához. Például a hittantáborba tíz anyuka kellene krumplit pucolni, főzni - és már jönnek is - meséli János atya.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése