2014. január 4., szombat

80 éve született újjá a magyar Pálos rend

1934. május 8-án Zichy Gyula és Pfeiffer Gyula vezetésével kül­döttség indult Czestochowába, hogy visszahozza a pálosokat. A rendfőnök az áttelepítés körül végzett munkásságukért gróf Zichy Gyula érseknek, Pfeiffer Gyula államtitkárnak és Mosonyi Dénes prelátusnak konfráteri címet adományozott.


A pálosok ősi fáját is nem egyszer ki­vág­ták, tövig letarolták már. Tették ezt a törökök, majd II. József, s 1950-ben a kommunisták. Minden al­kalommal úgy látszott, hogy a Boldog Özséb ál­tal alapított rend végképp kipusztult. Miként tud­tak újra és újra megújulni? – kérdezem Bá­tor Bo­tondtól, a Pálos rend magyarországi tar­to­mányfőnökétől.
– 1934-ben rendünk azért tudott megújulni, mert miután Lengyelország 1918-ban fel­szabadult az orosz fennhatóság alól, és a krakkói rendház ismét egyesült Czestocho­wával, egyre jobban megerősödött a lengyel pá­los közösség. Másrészt a megcsonkított Ma­gyarországon a két világháború között olyan nagy igény volt a nemzetmegtartó erőkre, hogy egy alulról induló kezdemé­nyezés eredményeként hozták vissza ha­zánk­ba a pálosokat. Még a XIX. században és a XX. század elején is voltak a visszaho­zás­ra irányuló próbálkozások, akkor Pé­li­földszentkeresztre és Nagylévárdra akarták a pálosokat újra letelepíteni, de ez nem járt si­kerrel a hivatások hiánya miatt. 1922-ben is volt ilyen kezdeményezés, de akkor még gyenge volt Lengyelországban a közösség, bár nagyon szerették volna, hogy a rend a szü­lőföldjén újra elindulhasson. 1934-re te­rem­tődött meg minden feltétele a Pálos rend ma­gyarországi újjászületésének. Elég gyorsan népszerű lett, mert 1950-re közel 50-en voltak a növendékekkel együtt. Valljuk, hogy a Szűzanya oltalmazta meg rendünket, s en­nek köszönhető, hogy az évszázadok alatt nem haltak ki a pálosok, és mindenfajta el­nyo­más és feloszlatás ellenére újra és újra meg­újulhatott közösségünk.
Melyek a pálos lelkiség főbb jellemzői?
– A közösség remetékből jött létre, s bár a tár­sadalmi életben a középkorban is részt vet­tek a pálosok, a barokk kor idején már lel­kipásztori, oktatási tevékenységet is folytattak. A magyar kultúra ápolását is lényegesnek tartották, ezért hozták létre a Magyar Ha­zafiúi Társaságot, és Virág Benedek veze­tésével az irodalmi kört. Tehát jobban benne él­tek a társadalmi vérkeringésben. A lelki fel­töltődést mindig a visszavonulás, az el­csen­desedés, a magány jelentette. A barokk korban is voltak olyan kolostorok, amelyek a visszavonulást szolgálták, például a Nyitra mel­letti elefánti rendház, amely festői, csöndes környezetben fekszik. A remetei életmódot tette lehetővé többek között a rend me-csekszenkúti kolostora. Most már csak egy kis harangláb és egy kicsiny kápolna utal a pá­los múltra. Így a remeteség mindig jellemezte a közösségünket amellett, hogy az adott kor kihívásának is igyekezetek a pálo­sok megfelelni. Az 1934-es újrainduláskor is épí­tettek a Jakab-hegyen egy olyan kolos­tort, amely a visszavonulásra is alkalmas. Ele­inte ezért bírálat is érte őket, mert sokan sze­rették volna, ha minél több előadást és lel­ki gyakorlatot tartanak a pálos szellemi­ség­ről, s nem értették meg, hogy ők elsősorban szerzetesek, s ezért a növendékek neve­lé­sére kellett koncentrálniuk. Később, mi­kor egyre jobban nőtt a fiatal szerzetesek szá­ma, a pálosok kimozdultak a kolostor falai kö­zül és hirdették az evangéliumot. Ez a fo­lyamat jellemezte az 1990-es éveket is. Az ak­kori újrainduláskor alig jelentkeztek kö­zösségünkbe, majd egyre többen választottak ezt a hivatást, így tudjuk tartani kolos­to­rainkat, olyannyira, hogy most Erdélyben, Hargitafürdőn új kolostort alapítottunk két pá­los szerzetessel. A szerzetesház ünnepélyes megnyitását január 26-án tartjuk. Hargitafürdő települése alkalmas a magány meg­élésére, de a pálosok, az őket felkeresők szá­mára lelki megerősítést tudnak nyújtani. Székelyföldön volt régebben pálos kolostor, te­hát esetünkben is visszatelepülésről be­szél­hetünk. Az új kolostor pedig a magyar­országi provinciához tartozik.
Manapság több önmagát magyarságkutatónak kikiáltó személy előadásaiban, írásaiban meg­botránkozik azon, hogy a magyar alapítású rend központja még mindig Lengyelországban van. Mi erről a véleménye?
– Ha lesz annyi pálos szerzetes Magyar­or­szágon, mint amennyi Lengyelországban, ak­kor mindenki örömmel veszi, ha idetelepszik a rend központja. Akik magukat ma­gyar­ságkutatónak nevezik, ne a jelenlegi hely­zetet kritizálják, hanem arra bíztassák a hall­gatóságot, hogy minél több gyermeket vál­laljanak. Hiszen ezen múlik a magyar­ság jövője. Amennyiben a magukat „nagy ma­gyarnak” kikiáltók nem tartják fontos­nak a családot, a hűséget, a gyermeknevelést, a hitoktatást, s azt, hogy minél több szerzetesi hivatás szülessen, addig hiába botránkoznak meg azon, hogy a Pálos rend központja Len­gyelországban van. Mi pálosok Magyar­országon huszonketten vagyunk, míg a világon – Istennek legyen hála – több mint 550 pá­los szerzetes szolgál, akik elviszik még Ausz­tráliába is a Boldog Özséb által alapított rend hírét. A legtöbb ausztráliai magyar azokhoz a kegyhelyekhez jár imádkozni, melyeket a pálosok tartanak fenn, annak ellené­re, hogy az ottani szerzetesek a lengyelek, és helyiek közül kerülnek ki. Az amerikai czes­tochowai búcsújáróhelyet is nagyon sokan ke­resik föl, ahol az odalátogatók megismerik Boldog Özséb életét, a Pálos rendet mint magyar alapítású közösséget. Ha a Pálos rend vezetését most mi magyarok így hu­szon­ketten átvennénk, akkor nem tudnánk foglalkozni a magyarság, és hazánk jövőjé-vel, mert az irányítás lekötné minden ener­giánkat. Tehát, amíg nem lesz elegendő pá­los hivatás Magyarországon, addig nagyon jó, hogy a lengyelek vezetik a rendet. Ne­künk, magyaroknak a lengyelekkel szemben rokonszenvet kéne táplálnunk, hiszen Eu­rópában az egyedüli olyan nép, amelyik kiáll mellettünk. Lengyelországban őrzik a magyar pálos kincseket, mint például a Fe­kete Madonna kegyképét, és valljuk be, sok­kal jobban tisztelik a magyar királyi vérből származó Szent Hedviget, Szent Kingát és Boldog Jolánt, mint mi magyarok. Kiemelendő, hogy az összes pálos szerzetes a ma­gyar tartományt tartja anyatartománynak.
Mi annak az oka, hogy hazánkban több rend is működik, és például a ferencesek, a piaristák sok­kal többen vannak, mint a pálosok?
– Amikor a XVIII. században a Pálos rendet föloszlatták, akkor II. József úgy ítélte meg, hogy a pálosok „nagy bűne”, hogy erő­teljesen képviselik a magyarság eszmeiségét. 1950-ben pedig a kommunisták többször a népi demokrácia megdöntésével vádolták a pálosokat, éppen azért, mert magyar alapí­tá­sú rendről van szó. Biztos vagyok benne, ha egyik oldalról az önjelölt magyarságkuta­tók, míg a másik oldalon a szabadelvűek nem illetnének minket alaptalan kritikák­kal, akkor a magyarországi pálosok helyzete sok­kal jobb lenne. Ettől függetlenül optimista vagyok, mert mikor 1989-ben újra in­dult hazánkban a rendi közösség, csak 12 szer­zetesünk volt. Köztük olyanok, akik 1950 előtt éltek kolostorokban, és akik a ’60-as években titokban tettek szerzetesi fogadalmat. Közülük azóta többen meghaltak, s most huszonketten vagyunk. Az pedig ter­mé­szetes, hogy a ferenceseknek vagy a pia­ristáknak, akiknek a pártállam idején is volt is­kolájuk, nagyobb lehetőségük volt a fiata­lokkal megismertetni az adott rend lelki­ségét. Sajnos hozzájuk sem jelentkeznek már annyival többen, mint hozzánk, csak ép­pen a történelmi múlt miatt jelenleg töb­ben vannak, mint nálunk.
Mennyire életképes egy remeteségre épülő kö­zösség korunkban, az elektronikus kommunikációra épülő társadalomban?
– Föl kell tenni a kérdést, hogy a hétközna­pokban hol zajlik az élet vezetése, a döntéseink meghozatala. A fejünkben, a szelle­mi­ségünkben, s nem a mobiltelefonok és az in­ternet világában. A remeteségre nem úgy kell tekinteni, mint a világtól elvonult és az er­dőkben fellelhető gyümölcsöket fogyasztó emberek alkotta közösségre. A remeteség lé­nyege, hogy a visszavonultságban rendet te­gyünk a gondolataink között. Erre a legmo­dernebb korban is szükség van, hiszen gondolatainkban tudjuk az életünket megtartani és elrontani. Ezért a remeteség szel­le­mi­ségének minden korban létjogosultsága van.


Forrás: Magyar Fórum


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése