2013. január 14., hétfő

Fogadalomtétel a Betegápoló Irgalmasrendben


Két évvel ezelőtt Pécsett az irgalmasrendi testvérek Hilár atyától, a magyar delegatúra régi korosztályának utolsó képviselőjétől búcsúztak. Vele együtt azonban nem temették el a reményt: a rend időközben új erőre kapó maroknyi magyar csapata, még ha hivatásokban nem is igazán bővelkedik, ismét egy fiatal társuk szerzetesi fogadalomtételét ünnepelhette.

Vörös Simeon testvér – keresztnevén Péter – Kecskeméten született. Szülei révén két fiútestvérével együtt keresztény nevelésben részesült. Annak köszönhetően, hogy középiskolás éveiben a főplébánia ministránsaként olyan hiteles egyházi személyekkel állhatott mindennapi kapcsolatban, mint a plébános Farkas László és az idős főpásztor Marosi Izidor, lelki élete - nem úgy, mint a vele egykorúak többségéé - viszonylag egyenes mederben haladt. Simeon testvér hálával emlékezik mindkettőjükre, különösen Marosi püspök atyára, aki tapasztalt lelkivezetőként felfedezte benne a betegápoló szerzetesi hivatás csiráját, és akinek a bátorítására később bekopogtatott az Irgalmasrend budai rend házának ajtaján. A fiatal szerzetes ugyanakkor nem szégyenli: négy évvel ezelőtti döntésében a spirituális késztetés mellett igen fontos szerep jutott az álmoknak, az elégedetlenségnek, az ismeretlen kipróbálása utáni vágynak. A Szentlélek természetünknek leginkább megfelelő módon szólít meg minket: Simeon testvért az érzelmein keresztül. Szíve nyugalmának elnyerése érdekében fel kellett adnia addigi biztonságát, és – nem a vak szerencsében bízva, hanem Istenre hagyatkozva – belevágott a „nagy project“-be a „szent kalandba“. Jelöltideje alatt az Irgalmasrend budai kórházának belgyógyászati és kardiológiai osztályain kezdte elsajátítani a betegápolás fogásait, és ugyanitt szembesült konkrét módon is a szenvedés jelenlétével, amely hivatásának létjogosultságát számára kézzelfoghatóan igazolta.
Huszonharmadik születésnapját idén szeptember 15-én nagy esemény tette számára örökre emlékezetessé: a rend Grácban levő tartományközi újoncházában eltöltött két év után, az ottani kórházkápolna védőszentjének, a Hétfájdalmú Szűznek az ünnepnapján, a fogadalmak nyilvános letétele által erősítette meg szerzetesi elköteleződését a szegények és betegek szolgálatára.
Simeon testvér októbertől a Betegápoló Irgalmasrend saját iskolájában, a bajorországi Regensburgban kezd tanulmányokba, hogy okleveles ápolóként, szakmai kompetenciával felvértezve, még hatékonyabb segítséget nyújthasson a rászorulóknak.
Kísérjük útján továbbra is imáinkkal, és kérjük az Urat újabb szerzetesi hivatásokért!

Koncz Asztrik OH

Forrás: MKPK


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése