2013. január 1., kedd

Új esztendőben, új szívekkel


Új esztendőben, új szívekkel

Újévi elmélkedés a megszentelt hivatásról

Új év, új lehetőségek. A megszentelt életutak járóknak leginkább új kegyelmek átvétele és továbbítását jelenti mindez. Talán leginkább egy tiszta lapokból álló új könyvhöz hasonlítható az előttünk álló év, és mi mindannyian a ceruzák vagyunk Isten kezében, hogy teleírja e lapokat. De meg vannak-e faragva ezek a ceruzák? Év elején különösen fontos, hogy legyen miből legömbölyödnie a hegynek. Ha már az elején kicsi a hegy, miből fog gazdálkodni a Mennyei Atya? Hagyjuk-e a kegyelem által átjárnia életünket, hogy így év kezdetén valóban írásra készen legyenek ceruzáink? Persze előfordulhat, hogy idő közben elkopik, vagy kitörik ez a hegy, de ilyenkor a kényszerpihenők alkalmával módunkban áll megújulni, újra engedni magunkat kihegyezni, hogy továbbiakban látható nyomot hagyhasson életünk ceruzája az élet könyvének oldalain. Nekünk csak az a dolgunk, hogy átadjuk életünket, szívünket, minden természet szerint való mindenünket, hogy Isten erre a természet szerint való ceruzahegyre építhessen, a természetfeletti ezt használhassa. És mi mindannyian új szívvel indulhassunk az életünk következő évében, és új szívvel dicsőíthessük Teremtőnket, aki munkatársként hívott meg az Ő Szent Tervének megvalósításához itt a Földön, hogy az Ő Országát építhessük akár a kis ceruzavonásaink által, amellyel hagyjuk magunkat, hogy Ő írjon azt, amit Ő jónak lát. Életünk során visszatekintve a korábbi könyvlapokra fogjuk megérteni sokszor, hogy mi volt az Ő szándéka olyan esetben, ami számunkra korábban még nem volt érthető. A mi feladatunk a bizalom, a viszont szeretet megújult szívünkkel és a ráhagyatkozás. Isten feladata pedig, hogy ráhagyatkozásunkat az Ő Isteni Tervébe, munkába állítsa és felhasználja. Ha ezt megtesszük, kimondhatjuk Szűz Máriával, az Isten Anyjával együtt: „Íme, az Úr szolgálója vagyok, legyen nekem a te igéd szerint. (Lk 1,38)”. Amen.

Forrás: Mária Eszter


„Az élő Isten szava, amelyet az angyal közölt Máriával, az ő saját személyére vonatkozik: „Gyermeket fogansz és fiút szülsz”. Amikor Mária ezt a híradást elfogadta, az „Úr anyja” lett, és a megtestesülés isteni titka beteljesedett benne. „Azt akarta azonban az irgalmas Atya, hogy előzze meg a megtestesülést az eleve elrendelt anyának beleegyező igenje”. Mária pedig, miután a hírnök minden szavát meghallgatta, megadta beleegyezését. Így szólt: „Íme az Úr szolgálóleánya, legyen nekem a te igéd szerint.”. Máriának ez a „igen”-je azt eredményezte, hogy emberi oldalról is megtörtént a döntés az isteni misztérium megvalósulásához. Ez teljes összhangban van a Fiú kijelentésével, aki a Zsidó levél szerint így szólt az Atyához, amikor a világba lépett: „...emberi testet alkottál nékem. Nem kedves előtted az engesztelő és égőáldozat. Ezért így szóltam: Nézd, megyek, Istenem, hogy teljesítsem akaratodat...”. A megtestesülés misztériuma beteljesült, miután Mária kimondta az ő „fiat”-ját: „Legyen nekem a Te igéd szerint.”. Ezzel Mária megtette azt, ami az ő része volt az isteni tervben ahhoz, hogy Fia engedelmes legyen. Mária ezt a „fiat”-ot a hitben mondta ki. A hitben teljesen átadta magát Istennek, minden fenntartás nélkül, és „önmagát” mint az Úr szolgálóját teljesen fia személyének és munkájának szentelte.”

Forrás: Redemptoris Mater, II. János Pál pápa enciklikája a Boldogságos Szűz Máriáról a zarándok Egyház életében 1987. március 25.


Szép kelet, szép nap

Szép kelet, szép nap! nincs benned homály, 
Mert az örök nap benned a király. 
Új esztendőben új szívekkel, 
Dícsérünk Jézus énekekkel.
Már a bölcsőnél törlöd bűnünket, 
Szűz Anyád keblén mosod lelkünket. 
Új esztendőben új szívekkel, 
Dícsérünk Jézus énekekkel.
E napon ontod az első csepp vért, 
Mit a jó Isten váltságul ígért. 
Új esztendőben új szívekkel, 
Dícsérünk Jézus énekekkel.
Hogyha megtartasz még több időre, 
Virradjunk boldog, szebb jövendőre. 
Új esztendőben új szívekkel, 
Dícsérünk Jézus énekekkel.
Forrás: SZVU 39. sz. ének

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése