2013. január 3., csütörtök

A szalézi rend centenáriumi eseményei


A Don Bosco Szaléziak 2013-ban ünneplik magyarországi letelepedésük századik évfordulóját. A centenáriumi évben eseménysorozattal szeretnék szélesebb körben ismertté tenni rendjüket és alapítójukat, Bosco Szent Jánost.

A centenáriumi év ünnepélyes megnyitása 2013. január 26-án lesz a Szent István-bazilikában ünnepi szentmisével, amelyet Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a centenáriumi év fővédnöke celebrál. Ugyanezen a napon a budai Várban nyílik reprezentatív kiállítás, amely a szaléziak száz évét dolgozza fel.

A fiataloknak szánt interaktív kiállítás január 4-én nyílik Nyergesújfalun, ahol az első szalézi iskolát alapították Magyarországon. Ez a kiállítás mintegy hétszáz dobozból áll és valódi újdonság a magyar egyházi életben. Több helyen lesz megtekinthető az országban, főleg egyházi iskolákban és kollégiumokban.

A Terror Háza Múzeummal együttműködve február 22-én Sándor István szalézi szerzetes testvérre emlékeznek, akit koholt vádak alapján 1953-ban kivégeztek, és akinek a boldoggá avatására már előrehaladott állapotban van. Sándor Istvánról játékfilm elemekkel gazdagított rövid dokumentumfilm készül Dér András rendezésében.

A rendalapító ereklyéje világjáró körútján május 17-26. között tartózkodik Magyarországon, a szalézi házakon és intézményeken kívül több helyre is elviszik majd, többek között fáklyás felvonulást is tartanak az ereklyével a Szent István-bazilikától Óbudára, a szalézi tartományfőnökségre.

Október 18-20. között pedig a szalézi rendfőnök, Pascual Chávez látogat hazánkba.

A centenáriumi évben ezen kívül augusztusban egy kerékpártúrát, valamint Szalézi Part elnevezéssel ifjúsági találkozót rendeznek Balatonkenesén a Don Bosco Szaléziak.

Forrás: VPP Hírporta



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése