2013. január 22., kedd

Assisiben Szent Ferenc utódának megválasztására gyűltek össze a minoriták


Január 19-én, szombaton kezdődött meg az assisi Szent Ferenc bazilikában a Konventuális Minorita Rend 200. általános káptalanja, amelyen mintegy 99 szerzetes vesz részt a világ öt földrészéről. A káptalanra hatévenként kerül sor, amelynek alkalmával a szerzetesek nemcsak vezetőt választanak, hanem terveket fogalmaznak meg a rend jövőjével kapcsolatban, továbbá megválasztják az általános tanács tagjait. 

Az Assisi Szent Ferenc Kolostor által közzétett közleményben olvashatjuk, hogy a ferencesek nagy családja számára ez az egyik legjelentősebb összejövetel, amely lehetővé teszi az összegyűlteknek, hogy alapítójuk Assisi Szent Ferenc sírja mellett kapjanak megfelelő erőt a jövőbeli elképzelések megfogalmazására. A káptalan egy hónapon át tart. 

„A rendet mintegy 65 nemzet képviseli a nagy összejövetelen. Egyes országokban a rend évszázados múltra tekint vissza, míg több helyen az utóbbi évtizedekben telepedtek meg a szerzetes testvérek” – nyilatkozta a jelenlegi generális miniszter, Marco Tasca minorita. „A szerzetesi család 4300 tagból áll, amely az utóbbi időben folyamatos növekedést mutat elsősorban Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában a rend nagy örömére”. 

A generális miniszter elmondta továbbá, hogy az első káptalan gyűlésre Assisiben került sor, amelynek alkalmával Szent Ferenc egyik társát, Éliás testvért választották meg. Ő volt az, akinek kezdeményezésére megépült az Assisi Szent Ferenc földi maradványait őrző épületegyüttes.

Forrás: Vatikáni Rádió


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése