2013. január 10., csütörtök

Új Marista Rendházat áldott meg Karcagon az egri érsek


2013. január 2-án, Ternyák Csaba egri érsek megáldotta az új Marista Rendházat Karcagon. A rend alapítása 1817. január 2-án történt. Tehát Karcagon 196 év elteltével építettek új rendházat a Maria Iskolatestvérek. Az ünnepi eseményre családias légkörben került sor, az itt élő öt szerzetes mellett a tartományt Gabriel Villa-Real testvér képviselte.


„A főpásztor kifejezte örömét és háláját a rend és a szerzetesek felé, hogy nem kis áldozatok árán egyházmegyénk déli részében letelepedtek. Kérte, hogy vele együtt kérjük a Jóistent: minél több fiatalt hívjon meg szolgálatába, s ezáltal a rend növekedjen és erősödjön meg egyházmegyénkben és magyar egyházunkban.

Szent Marcellin atya mai követői, ugyanazt a szellemi örökséget folytatják, amit ő hagyott rájuk. A nevelési szolgálatuk erre a hat fontos értékére épül: egyszerűség, családi szellem, szolidaritás, jelenlét és meghallgatás, gyakorlatiasság és kreativitás, valamint az Evangélium Mária módján történő hirdetése.

Az iskolatestvérek fő feladata a fiatalok szolgálata: megismertetni és megszerettetni velük az Úr Jézust. Tenni ezt úgy, ahogyan a Szűzanya tette. Champagnat atya a Mária Kistestvérei nevet adta a testvéreknek, hogy emlékeztesse őket arra: életük legyen olyan alázatos, mint amilyen Szűz Máriáé volt. A szerzetesek és a marista család jelvénye három kis ibolya, amely jelenti az egyszerűséget, szerénységet és az alázatot. Az ibolya kicsi, alig látható, de erős illata van.

A Karcagon élő testvérek Szent Marcellin atya hű követői, akik a Szent Pál Marista Általános Iskolában 210 gyermek nevelésére szentelik életüket. A Mindenható áldása és a Szent Szűz oltalma kísérje életüket!” – fejezte be írását Gulyás Zsolt  karcagi plébános.

Forrás: Egri Főegyházmegye



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése