2012. január 2., hétfő

A szerzetesség jelene és jövője


Sapientia Füzetek 13. Vigilia, Budapest, 2008. 
 
A Sapientia Füzetek sorozat 13. kötete két konferencia előadásainak gyűjteménye. A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán egy év különbséggel tartott konferenciák (2006. október 28. – 2007. október 13.) közös témája a szerzetesség. A rendezők – köztük a Főiskola Szerzetesteológiai Intézete, a Magyarországi Rendfőnökök Konferenciája és a Férfi Szerzetes-elöljárók Konferenciája – a konferenciák megszervezésével és a jelen kötet kiadásával némiképp enyhítik azt a hiányosságot, amely a magyar egyházon belül a megszentelt élet teológiájában, illetve kihívásaira való igényes reflexióban mutatkozik. 

Az első rendezvény – „A szerzetesség jelene és jövője  a II. vatikáni zsinat fényében” – alaptónusát elsősorban egy biblikus és két teológiai előadás határozza meg. Székely János professzor bibliai meghívástörténetek alapján vázolja fel az evangéliumi tanácsok szentírási alapjait. Paolo Martinelli OFMCap., a római Antonianum tanára a megszentelt élet teológiájának mai kulcskérdéseit állítja középpontba: teológiai identitását, a keresztséghez való viszonyát, az egyházon belüli szerepét és az evangéliumi tanácsok időszerűségét. Sharon Holland IHM szerzetesnő, a Megszentelt Élet Intézményei vatikáni kongregációjának tagja a szerzetesi élet megújulásáról szóló zsinati dokumentumot, a Perfectae Caritatis-t választva előadása alapjául, kiemeli a szerzetesi élet radikális krisztuskövető jellegét és prófétai jelszerepét. A további előadók, akik a hazai szerzetesség ismert képviselői, inkább a szerzetesi élet aktuális és gyakorlati problémáival szembesítik az olvasót. Így Várnai Jakab OFM a szerzetesi életbe belopódzó szlogenek hatásáról, Rauscher Dóra OP a magyarországi női szerzetesség újraindulásával foglalkozik. Lukács János SJ és Varga Kapisztrán OFM a szerzetesnövendékek nevelésének mai kihívásairól ad számunkra képet. 

A második konferencia, amely „Szerzetesi hivatás és emberkép” címmel került megrendezésre, elsősorban lélektani és spirituális dimenzióból kiindulva foglalkozik a témával. Perczel Forintos Dóra szakpszichológusként a személyi érettség és az elköteleződés kapcsolatát vizsgálja, az osztrák Alois Riedelsperger SJ az elöljáró szerepének spirituális vonatkozásairól értekezik. Benkő Antal SJ a hivatásválasztás és -elhagyás lélektani motívumait tárja fel L. M. Rulla jezsuita pszichológus módszere alapján, Laczkó Zsuzsanna SJC pedig a közösségi konfliktus- és kríziskezeléshez ad megfontolásra méltó szempontokat. Lothringer Éva SSS és Patsch Ferenc SJ a szerzetesi életben megélt női, illetve férfi identitás mai problémáit és lehetőségeit tárják fel, míg Berkecz Franciska SSS a szerzetesi hivatás életkorhoz kötött kihívásairól ad átfogó képet. 

Az előadók többnyire személyes tapasztalatokon átszűrt gondolatokat adnak tovább, melyekben jelen van a kihívásokkal való szembenézés bátorsága, de egyben a szerzetesség út- és identitáskeresésének kérdései is a hazai viszonyok között, amelyek mára gyakorlatilag alig különböznek a szerzetesi, s általánosabban a megszentelt élet nyugat-európai és tengerentúli kérdéseitől (hivatások számának csökkenése, hivatáselhagyás, a személyi érés problémái, identitáskrízis). E kihívások pszichológiai-szociológiai elemzése nem teszi fölöslegessé, sőt egyre inkább követeli az igényes teológiai reflexiót is, amely újabb és újabb szempontok alapján világíthat rá a megszentelt élet bármilyen formájának gyökerére, Isten lefoglaló szeretetére, amely radikális krisztuskövetésre és mások iránt megnyilvánuló nagyobb szeretetre és szolgálatra képes felszabadítani. Ez a teológiai reflexió hazai viszonyok között egyelőre várat magára, reméljük, hogy e tavaly megjelent kötet serkenteni fogja a megszentelt élet teológiájának mélyebb művelését. 

Bartók Tibor SJ 

Forrás: Távlatok

Kép: Sapientia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése