2012. január 31., kedd

A megszentelt személyekről


„A megszentelt személyek: a monasztikus szerzetesek és szerzetesnők, a szemlélődő férfiak és nők, az apostoli munkát végző szerzetesek és szerzetesnők, a világi intézmények és az apostoli élet társaságainak tagjai, a remeték és a megszentelt szüzek valóban megérdemlik az egyházi közösség háláját. Életük Krisztus iránti szeretetükről tesz tanúságot, hiszen úgy követik Krisztust, ahogyan az evangélium tanácsolja, és szíves örömest vállalják ugyanazt az életstílust, amelyet az Úr választott magának. (Vö. Lumen gentium, 44.)  Ez a dicséretre méltó hűség, bár nem keres más jóváhagyást, csak az Úrét, élő emlékezés Jézus élet- és cselekvésmódjára, arra, ahogyan a megtestesült Ige az Atya és a testvérek színe előtt élt. (Vita consecrata, 22.) (…)


A plenáris ülés tagjai tudatában vannak ennek a szükségletnek, és kifejezték vágyukat, hogy alaposabban megismerjék a megszentelt élet intézményeit és az apostoli élet társaságait, és szorosabban együttműködjenek velük. A püspöknek és a papságnak kiemelt figyelmet kell fordítania jelenlétükre a helyi egyházban, és különösen oda kell figyelnie az egyházmegyei jogú különféle kongregációk, a megszentelt szüzek és a remeték jelenlétére is. (…)




A monasztikus szerzetesek és szerzetesnők, valamint a maguk sajátos módján a remeték több időt szentelnek Isten közösségi dicsőítésére és a hosszas csendes imára. A világi intézmények tagjai, valamint a világban élő megszentelt szüzek Istennek ajánlják az összes emberek örömeit és fájdalmait, reményeit és kéréseit, és Krisztus arcát szemlélik, amelyet felismernek testvéreik arcán, a történelem eseményeiben, az apostoli szolgálatban és a mindennapos munkában.”

Szent Ágnes

Forrás: ÚJRAINDULÁS KRISZTUSTÓL - A megszentelt élet megújult elköteleződése a harmadik évezredben – Instrukció, 2002. május 19. Fordította: Tőzsér Endre SchP, 2002. május 16-án a szentatya jóváhagyta a Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregációjának ezt a dokumentumát.


Remete Szent.Pál és Remete Szent Antal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése