2012. január 21., szombat

Krisztussal a szenvedőben


Boldog Vannini Jozefina anya, a Szent Kamill Leányai Kongregáció alapítója halálának 100. évfordulóját ünnepelték február 19-én Nyíregyháza-Borbányán a Szent Kamill Leányai Rendház melletti Szent László templomban. Ebből az alkalomból Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök mutatott be ünnepi szentmisét, és a jelenlévőknek kiszolgáltatta a betegek szentségét.

Bosák Nándor püspök Jézusnak a köztünk való jelenlétéről elmélkedett a homíliájában. ”Nem hagylak árván benneteket, hanem visszajövök hozzátok” (Jn 14, 18) Jézus a vigasztalásában átadta az apostoloknak azt a szeretet, amellyel Ő a betegeket gyógyította. A főpásztor Jozefina anya életére emlékezve kiemelte, az Ő szolgálatában a szeretet konkrét megvalósítását szemléljük. Ő megértette Jézus tanítását és ez éltette. Így lett az ő szolgálata által jelenvalóvá Jézus, azoknak az életében, akik a legkisebbek voltak. „Uram, mikor láttunk éhesen vagy szomjasan…”(Mt 25, 44) Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek.” (Mt 25, 40) Jézus ott van az éhezőben, a szenvedőben, a szeretet minden megvalósulásában.

A szentség ereje

A főpásztor a homíliája végén kiszolgáltatta a betegek szentségét. Bevezető gondolataiban elmondta, hogy Jézus rábízta az apostolaira, egyházára, hogy a nevében gyógyítsák a testi, lelki betegeket, az általa rendelt eszközökkel. Amikor a pap feloldoz, Jézus oldoz fel, az Oltáriszentségben Krisztus táplál bennünket, a házasságban Krisztussal kötik össze a házasulandók életüket, ez a szentség ereje. A szerzetes, a pap, aki Krisztus nevében jár a betegekhez, az isteni szeretet eszköze lesz, a szentségek kiszolgálásához isteni kegyelem társul. Ha az ember szeretetből, önzetlenül tesz jót, akkor Krisztust teszi jelenvalóvá.

A beteg tanít engem

Magyarországon 1997 óta szolgálnak Szent Kamill Leányai Nyíregyháza-Borbányán, de eddig itt csak más országok nővérei teljesítettek szolgálatot a betegek körül. Jelenleg a nyíregyházi rendházban négyen vannak, Bernadett nővér ideiglenes fogadalmas az első magyar a két brazil és egy olasz nővér örökfogadalmas nővérek között, amely kánonjogi közösségnek számít a férfi rend közösségéhez hasonlóan. A Szent Kamill Leányai Rendhez tartozó Bernadett nővér szerint most ért be az a mag, amit ide elvetettek, hiszen rajta kívül még két magyar nővér készül erre a hivatásra.  A nővérek nyaranként táborokban, ifjúsági találkozókon vesznek részt, bemutatják szolgálatukat és minden nap imádkoznak a hivatásokért, remélve, hogy az a szeretet, amit napról napra követnek, vonzani fogja a fiatalokat is.

Bernadett nővér
A szociális otthonokban, kórházban, családoknál betegeket szolgáló nővérek ajándékként, Isten jelenlétét élik meg a szenvedőkkel való találkozáskor. „Amikor a beteg anyai gondoskodó szavakkal érdeklődik, hogy vagyok, fáztam-e, amíg hozzá érkeztem, olyan, mintha azt a szenvedő Jézus kérdezné tőlünk. Mert a szenvedőbe Krisztussal találkozunk. Ha betegekkel foglalkozunk, felgyorsul az a tapasztalás, amit az ember évek hosszú során gyűjthet össze, az élet adta lehetőségeken keresztül. A beteg tanít. Velük könnyebben elfogadjuk a nehézségeket, a szenvedést, megtanítanak bízni az Istenben.” – fejezte ki gondolatait Bernadett nővér.

Kovács Ágnes

Forrás: Magyar Kurír - 2011. 02. 23.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése