2019. január 20., vasárnap

Számára a templom az Isten háza

Új plébánosuk van a bátaszékieknek és a hozzá tartozó kilenc településnek Kürtösi Krisztián személyében. A fiatal pap Döbröközről érkezett Bátaszékre, ahol az első, bemutatkozó miséjét július 31-én, vasárnap este 7 órakor tartotta. 


Kürtösi Krisztián, a bátaszéki térség új papja szerint a vasárnapi szentmise a keresztények számára az a forrás, melyből fel lehet töltődni akár egy teljes hétre is.

A fiatalok is keresik Istent


A mai fiatalok semmivel sem rosszabbak mint az ötven évvel ezelőttiek. Nyitottak Istenre, keresik őt, bár van, amikor rossz helyen, de ők is szeretetre, megértésre vágynak. Nem könnyű nekik, hiszen sokkal több hatás éri őket, mint húsz évvel ezelőtt. A kihívások világában élünk, és az egyháznak is választ kell adni erre, ha nem is mindig szavakkal, mondta Kürtösi Krisztián bátaszéki plébános. Sok szép közösségi élménye volt az előző szolgálati helyein, ahol fiatalokkal, idősebbekkel jó kapcsolatot sikerült kialakítani, ünnepeken, hétköznapokon együtt tudtak örülni. Bízik benne a hozzá tartozó települések híveit is bizalommal lesznek iránta.

Megtelt a megye egyik legnagyobb és legszebb temploma vasárnap este. Kürtösi Krisztián plébános nagy izgalommal készült bemutatkozó miséjére, izgatottan várta, hogyan fogadják majd a hívek, akiket több évtizeden keresztül a most nyugdíjba vonuló Herendi János kanonok, címzetes apát szolgált.

A fiatal plébánossal még a bemutatkozó mise előtt beszélgettünk, akkor elmondta, négy évet töltött Döbröközön, így Bátaszék nemcsak nagyobb kihívást, feladatot jelent számára, de egyben azt is, hogy az ország egyik legszebb templomát is kapta vele.

– Bátaszék mellett Báta, Dunaszekcső, Pörböly, Alsónyék, Mórágy, Mőcsény, Bátaapáti és Palatinca is hozzám tartozik. Van ahol heti két alkalommal, van ahol heti egy alkalommal misézek majd. Már elkészítettem a községek mise beosztását és nagyon várom, hogy megismerkedhessek a hívekkel, mondta a plébános.


A családot megkapja az egyházközösséggel

Szülei, nagyszülei már nem élnek, két öccse Nógrád megyében él. Nagy szeretettel gondol mindig a szülőfalujára, bár csak ritkán látogat arra felé. Hogy hiányzik-e neki a család, a plébános azt válaszolta, a családot megkapják az egyházközösséggel, ahol több generáció is együtt van. Ezen belül ugyanúgy megélheti papként a gondoskodást és azt is, hogy róla gondoskodnak, mondta Kürtösí Krisztián plébános. Keresztelők, esküvők mindez nagy öröm, az életet, a jövőt jelenti, de nem szabad kiiktatni az életünkből az elmúlást sem, mert az is része az életnek, mondta a plébános.

Kürtösi Krisztián Nógrád megyében született, Pásztón 1978-ban. Innen alig 15 kilométerre, Kozárdon nevelkedett. Kilenc éves korától biztos benne, hogy pap szeretne lenni. Gyermekkora plébánosa, Kiss László atya – aki 27 évig szolgálta a kozárdiakat – példája meghatározta a további életét is. Balassagyarmaton érettségizett, ezt követően Pécsre került, ahol teológiát tanult a Pálos szerzetes rend növendékeként. Erről a rendről annyit érdemes tudni, hogy az egyetlen magyar alapítású szerzetesi közösség.

Budapesten 2006. áprilisában Mayer Mihály püspök szentelte pappá, majd 2009-től a Pécsi egyházmegyébe került. Első szolgálati helye Kakasd, majd Sióagárd, később Máriagyűd, illetve négy évig Döbrököz volt. Mint mondta, a fiatal papokat a szolgálatuk elején gyakran helyezik ide-oda. Nagyon bízik benne, hogy Bátaszékre való kinevezése már sokkal tovább tart.

Arra a kérdésre, hogy mennyire fontos egy pap számára, hogy milyen a temploma, a közösség, ahová helyezi a püspök, Kürtösi plébános azt válaszolta, a templom külső, belső díszítése azért fontos, mert egyrészt kifejezi azt a közösséget, amelyé a templom, hogy gondozzák, törődnek vele, vagy éppen ellenkezőleg, másrészt egy karbantartott templom segíti a hívek lelki békéjét is.

– Számomra a templom az Isten háza, a falvak életében pedig egy jel, mely még az átutazónak is megmutatja: hová tartozik az adott közösség jelentős többsége. A vasárnapi szentmise pedig a keresztények számára az a forrás, melyből fel lehet töltődni akár egy teljes hétre is – mondta az új plébános.

A szentmisén mindig elhangzik az aznapra szánt evangélium, de mindig benne van a plébános embersége, a világról alkotott gondolkodása is. Egy idős szerzetes évekkel ezelőtt azt mondta nekem, először mindig legyél ember, másodszor keresztény, harmadszor szerzetes és pap. Arra vigyázz, hogy ezt a hármat soha nem cseréld fel, mert akkor meg tudod élni a hivatásodat.- tette hozzá a plébános.

Mauthner Ilona

Forrás: Tolna Megyei Hírportál - 2016. 08. 01.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése