2019. január 17., csütörtök

Animációs kisfilm a rendek kialakulásáról

Rendek kialakulásának története jelenik meg kedves, egyszerű formában ebben az animációs kisfilmben. Arról mesél, hogy a szerzetesrendek története majdnem olyan idős, mint a kereszténység maga.

 
A feliratok nyersfordítása:

Jézus azt mondta: "Isten szeret titeket! Szeressétek ti is őt! Szeressétek felebarátotokat, mint magatokat!" Tanítványai elterjesztették üzenetét az egész világon.

Krisztus után 300 évvel: Antal, a sivatagi atya Istent keresve a várost hangosnak találta, ezért kiköltözött a pusztába. Sokan követték és közösségeket alkottak. Ezek a közösségek a támadások idején is védelmül szolgáltak.

Krisztus után 530 évvel: Nursiai Benedek elhagyta a várost és egy barlangba költözött. Miután visszajött, sokan követték. Monte Cassino hegyén kolostort alapított. Azóta él ez a jelmondat: Imádkozz és dolgozz! Máig élnek férfiak és nők Benedek Regulája szerint.

Krisztus után 1200 évvel: az egyház és a polgárok nagy vagyonban bővelkedtek, és a szegényekről gyakran megfeledkeztek. Assisi Ferenc egy új társaságot álmodott meg, amelyik úgy élt, mint egy szegény, és segített a nélkülözőknek. Más arcot adott az egyháznak. Szegénységi mozgalmat indított útjára.

Krisztus után, 1500 óta mostanáig: régi és új nehézségek uralkodtak. Betegségek, melyek számtalan halálhoz vezettek. Csekély képzettség, ami fokozta a szegénységet.

Néhány ember megpróbált a szükségre választ adni. Új szerzetesrendek keletkeztek. Ez a fejlődés (történet) ma is tovább tart...


Forrás: DOK Deutsche Ordensobernkonferenz / Szerzetesek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése