2014. április 12., szombat

Elmélkedés Virágvasárnapra hivatásukat keresőknek

Gazdag és szegény eszközök
Ezen a vasárnapon Jézus Krisztus bevonulására emlékezünk Jeruzsálembe. Ezzel veszi kezdetét a Nagyhét, amely legnagyobb ünnepünkre, Húsvétra vezet el bennünket.

A bevonulás során Jézus az ünneplő sokaság közepette szamárháton ülve vonul be, jelezve, hogy Ő nem politikai megváltó, hanem a szegénység kedvelője, az igazi Megváltó.

Együtt van jelen ez alkalommal a szegény és gazdag eszköz, mely a lelki életben is fontos, hogy így legyen. A szegény és gazdag eszközök egymás mellett, mintegy egymást kiegészítve alakítják belső világunkat.

Mennyivel fontosabb a hivatás keresése közben, hogy éljünk ezekkel az eszközökkel. De ne mindig csak egyfélére törekedve, hanem mindkét oldalt erősítsük.

Melyek ezek a gazdag és szegény eszközök?

A gazdag eszközök, amelyek jól láthatóan jelen vannak az Egyház és a világ életében, úgy látszanak, hogy eredményt hoznak a résztvevő életében.

Ez lehet egy közös lelki program, egy lelkigyakorlat, egy zarándoklat, egy szentmise, egy beszélgetés, egy találkozás, egy könyv, egy írás, mind, ami mérhetően arra hivatott, hogy hivatásunkban előre juttasson minket.

A szegény eszközök nélkül a gazdag eszközök egymagukban nem állhatnak meg. Jézus megváltó művében is ott volt Virágvasárnap után a Nagyhét és a Kálvária szenvedése, mint szegény eszköz, így ebből forrásozik megváltói hivatása.

Szegény eszköz lehet az Istenben elmerült imádság, a böjt, a lemondás, az áldozathozatal, a szenvedés és megaláztatás elfogadása, minden, ami csendben a lelkünk mélyén zajlik és táplálja a gazdag eszközök talaját.

Hivatástisztázás során tehát érdemes mindkét oldalról erősíteni lelkünket és kiaknázni a gazdag és szegény eszközök által is a körülöttünk levő lehetőségeket az előrelépéshez megismerve egyre jobban az Atya tervét életünkkel.

A gazdag és szegény eszközökről a lelki életben általában Tadeusz Dajczer „A hit fényében a harmadik évezred küszöbén” című könyvében lehet olvasni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése