2014. április 20., vasárnap

Húsvéti gondolatok hivatásukat keresőknek

Jézus Szent Keresztáldozata után harmadnapon feltámadott és megjelent Édesanyjának, Mária Magdolnának és az apostoloknak. Nem földi testtel, hanem megdicsőült Szent Testével. Ezt hisszük és tudjuk, hogy a húsvéti misztérium által Isten megmentett minket a Gonosz hatalmából és Jézus Krisztus, a Megváltó által mi is az Isten által nekünk készített Örök Hazába juthatunk.

Ezt a misztériumot tekintetbe véve érdemes hivatásunkat is keresni. Akár a családi életet, akár a megszentelt hivatást éli meg valaki, egyaránt keresztekkel kell szembe néznie, csak másféle oldalról. Azonban nemcsak kereszt, hanem Jézus megváltó műve által örömöt is megélhet a hivatásában elkötelezett. Jézus nem hagyott magunkra, hanem szentségeiben velünk él és engedi magát megtalálni, megtapasztalni annak, aki Őt igazán keresi. Ezzel a tudattal élhetünk, hogy keresztjeinket Vele hordozhatjuk, de az Általa adott örömben is részesülhetünk az Ő kegyelméből.

Nem érdemes tehát csak a szenvedés és a kereszt oldaláról megközelíteni sem a megszentelt hivatást sem a családi hivatást. Mindkét esetben valamiről lemondunk de valamiért, szenvedésünk értelmet nyer, átalakul kegyelem által szeretetből mások üdvösségére. Ugyanakkor eltérő formában de megtapasztalhatjuk hivatásunkkal együtt járó örömünket is, amely megerősít és támogat nehézségeink idején és segít, hogy el ne veszítsük a célt szemünk elől. A lényeg mindig az, hogy nekem éppen melyik formában akarja Isten adni a keresztet és szenvedést illetve az örömet Krisztusban, melyik az az út, amely által a leginkább ki tudok teljesedni Vele együttműködve életem során. De ez mindig az Ő terve életemben, Ő tudja legjobban, hogy melyik az a hivatás, amelyet ha elfogadok, legrövidebb úton eljuthatok Hozzá életem befejezése után.

Ha az Úr a megszentelt útra hív, lehet, hogy nem alapíthat családot az ember, ez egy komoly kereszt és lemondás az ember részéről, de a másik oldalról több lehetősége van Isten dolgaiban lennie és az ima ereje és a közösségi élet – ha van - által sok örömet kaphat.

Ha a meghívás a megszentelt életre nem áll fenn és családos hivatásban él az ember, a családi élet kereszt de ugyanakkor öröm is. Feltámadt Jézusunk szolgálatában számos lehetőség nyílik ekkor is munkálkodni.

Isten kegyelme és öröme egész életünkön végigkísér. Vele egyesülhetünk a szenvedéseiben, keresztjében, de Vele együtt már itt a Földön megtapasztalhatjuk a mennyország előízét, amely a maga teljességében az Örök hazában vár ránk.

Isten segítsen a Feltámadt Krisztus örömében és erejében élni minden hivatás kereső testvéremnek, Ő mutasson utat és adjon fényt életébe, hogy ráléphessen az Örök Atya tervének megfelelő útra és benne kiteljesedve a legbiztosabban haladhasson üdvösségének útján. Amen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése