2019. november 15., péntek

Az egyházmegyés konszekrált remete

A konszekrált remete egy olyan személy, aki nyilvános fogadalmat tesz a szegénységre, a tisztaságra és az engedelmességre a püspöke kezébe és az ő általa megszabott szabályok szerint él az egyházmegye kötelékében. Az „egyházmegyés remete” és a „konszekrált remete” remete életmódot folytat és ez a fajta konszekrált életút nagyon ritka. Ebben a cikkben a remete férfi. Mindazonáltal ugyanúgy megemlíthetünk női remetéket is.


Magányban élt élet


Minden remete magányban él. A közösségi kapcsolat szigorúan korlátozott, mivel a remete a kontemplatív életben az isteni dolgokkal foglalkozva éli hivatását a világ zajától távol. A konszekrált remeték nincsenek felszentelve, elköteleződésük egy központi elhelyezkedésű plébánián szokásos szentmise keretében. Ők ugyanúgy láthatók például élelmiszerboltokban, vagy a szükséges ügyeik intézése során. A magány mértékét és a szabályok megtartásának módja minden remeténél egyéni módon alakul és személyenként különbözhet. A „társadalomban” is élhetnek remeték az erre a célra kialakított lakóhelyen remeteségben. Közös programokon például szentmiséken találkozhatnak.

Nyilvános fogadalmak és életszabály

Ahhoz, hogy egy remete azzá váljon, egy bizonyos ideig remete életszabályt betartva kell élnie. A remete ezt a szabályt általában jóváhagyás céljából benyújtja püspökéhez. Ha a püspök észreveszi, hogy egy olyan remete, aki folyamatosan kiegyensúlyozott életmódot él és betartja az evangéliumi tanácsokat, egyházmegyés konszekrált remeteként elköteleződhet, és a felszentelhető azáltal, hogy fogadalmait a püspök kezébe leteszi.

Sivatagi atyák

A sivatagi atyák voltak az első ismert remeték. Magányban éltek, vagy úgynevezett „sejtek”-ben, vagy „remeteségek”-ben, amelyek távol voltak a lakott területektől, néhányan csoportokban vagy azokhoz közel. Végül sok remetékből álló csoport betagozódott monasztikus közösségekbe. Néhány mai rend megőrizte a remete hagyományokat. A karthauziak, kalmoduliak, a kármeliták és mások életére komoly hatással van a múltbeli remete életmód. A századok során a megszentelt élet intézményeinek egyes tagjai engedélyt kaptak arra, hogy remeték legyenek, míg azok, akik nem tagjai egy megszentelt élet intézményének, módjában áll, hogy az Egyházi Törvénykönyv 603. kánonja értelmében egyházmegyés konszekrált remeték legyenek. 

Hivatástisztázás

Ha szeretnéd megkülönböztetni, hogy egyházmegyés konszekrált remeteségre van e hivatásod, az első lépés, hogy lelki vezetőddel beszélj. Van lehetőség arra is, hogy felvedd a kapcsolatot az egyházmegye hivatalával és magával a megyéspüspökkel.

Therese Ivers JCL

Forrás: Do I Have a vocation? - https://doihaveavocation.com

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése