2014. március 25., kedd

„Az Úr szolgálóleánya vagyok: történjék velem szavaid szerint.”


Égi Édesanyánk, az Istenszülő Szűz kimondta a megváltást előkészítő szavakat: „Igen, úgy legyen. „Elfogadta az Atyaisten akaratát, és a Szentlélektől méhébe fogadta Krisztust, a Messiást. Ezt a világot megrengető IGEN- t ünnepeljük Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén. A tavasz kezdetének legszebb ünnepe ez, új élet sarjad a fák rügyeiben, véget ér a sivár tél, a várakozás.

Gyümölcsoltó Boldogasszony: A népies kifejezés nagyon szépen érzékelteti az esemény jelentőségét. Amikor a kertész egy fát beolt, akkor bele kell vágnia és egy nemesebb gyümölcsfa ágát kell belehelyeznie a nyílásba, így az ágacska az új fa nedveiből táplálkozik és erősödik. A kertész célja az, hogy ez által, a fának egy többletet adjon, jobbá, nemesebbé tegye. (kiemelje a többi fa közül)

A gyümölcs, amely születik: a fának és a növekedést adó Istennek köszönheti életét. A kertész tehát boldog, mivel látja munkájának gyönyörű gyümölcsét. Az Istenszülő Szűz méltán kapta a Boldogasszony nevet, hiszen határtalan mennyei boldogság számára, hogy az Isten ő belé oltotta a világ legszebb gyümölcsét, a mi reményünket és Megváltónkat: Krisztust.

Mária meghívást kapott az Istentől egy Küldött által. Meghívást kapott, amely egy életre szól. Hivatást, amely az egész világ üdvösségéhez járul hozzá. Meglepődik, hiszen nem számít ekkora kegyelemre: Miért pont engem választott? –kérdezi magában a názáreti szűz. Miért pont nekem szánja a legnagyobb hivatást, amire egy nő csak vágyhat?

Aztán engedelmesen és bátran felajánlja az életét. Átadja a szabadságát az Istennek, és életét az Ő gondviselésére bízza. Isten pedig rábízza egyetlen Fiát, az emberiség egyetlen reményét. Kapcsolatuk kölcsönös és feltétlen bizalom, amely a szereteten alapszik. Vajon mi teljesen igent mondtunk-e az Isten hívására? Vagy van még valami, ami akadályoz minket ebben? Tedd az eke szarvára a kezed és indulj el! Indulj el anélkül, hogy hátranéznél! Mária példát adott a bátorságra és az alázatosságra, mondd ki az igent te is! 


Forrás: Értékkereső


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése