2013. szeptember 1., vasárnap

A pálos szerzetesi hivatás feltételei

A pálos szerzetesi hivatás feltételei alapvetően nem térnek el más szerzetesi közösségeknél szükséges feltételektől, de van olyan különbség, amely a rend karizmájából (remeteség, a Szűzanya különleges tisztelete, engesztelés és a jó értelemben vett magyarságtudat) adódóan eltér a többi szerzetesrendtől.


A következőkre kell figyelnie, aki a közösségbe jelentkezik a Szabályzat és egy pálos novícius tanúságtétele alapján:

- alapvető a testi és pszichés egészség, mint más megszentelt élet intézménye esetében is;

- nagyon ajánlott, hogy ne riadjon vissza a jelölt a kétkezi-fizikai munkától;

- szeressen a jelentkező nagyon sokat imádkozni, különösképpen a szent liturgiát (zsolozsma) és a rózsafüzért;

- felső korhatár nincs, de érdemes azt a tényezőt figyelembe venni, hogy minél idősebb az ember annál nehezebben bírja a közösségi élet feszültségeit és a noviciátust - az alsó korhatár 18 év;

- legalább érettségi megléte szükséges, a felsőbb tanulmányokat később is folytathatja.

A rend elsősorban olyan fiatalok jelentkezését várja, akik nemcsak a Magyar Pálos Rend iránt mutatnak érdeklődést, hanem hivatást is éreznek arra, hogy Remete Szent Pált követve egész életüket Isten közelében töltsék, illetve vállalkoznak arra, hogy Boldog Özséb példája nyomán felajánlják életüket, imádságaikat és tevékenységüket különösen a magyarságért, engesztelésül Istennek.

A közösség lelkiségének alappillérei:

- a remeteség szellemisége (a papi szolgálat miatt a lélek magányában az imádság csendjében Istenben való elmélyülést jelenti ez jelenleg, de a fizikai elkülönülés is megélhető a pálosszentkúti kolostorban vagy a remete napokat igénybe véve),
- a jó értelemben vett magyarság/nemzettudat,
- a Szűzanya különleges tisztelete és
- az engesztelés (főleg a magyarság bűneiért, de minden lélekért).

Aki komolyan szeretne megismerkedni a közösséggel, érdemes felkeresni a Magyar Pálos Rend hivatalos honlapját a http://www.palosrend.hu/ oldalt. A közösség jelenlegi magyarországi tartományfőnöke P. Bátor Botond OSPPE. 


Képek: Lengyel és Ausztrál Pálos Rend

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése