2012. október 13., szombat

Ülésezett a Férfi Szerzetes-elöljárók Konferenciája


Október 10-én tartotta rendes őszi plenáris ülését a Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK).



A magyarországi szerzetesközösségek vezetői összejövetelüket szentmise ünneplésével kezdték, amelyben imádkoztak a nemrég megkezdődött püspöki szinódus munkájáért és a hit éve gyümölcsöző alakulásáért.

A délelőtt folyamán az ülés vendége volt Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumán (EMMI) belül az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Hegyi László, az államtitkár kabinetfőnöke. Elsősorban az államtitkár és a szerzetesrendek képviselői közötti kapcsolatfelvétel, kölcsönös ismerkedés volt a meghívás és a látogatás célja. Hölvényi György méltatta a szerzetesrendek munkáját, a társadalomnak is nyújtott szolgálatukat, és tájékoztatást adott az államtitkárság terveiről.

A délután során a résztvevők Labancz Zsolt piarista tartományfőnök, az FSZK elnöke vezetésével tekintettek rá a konferencia előtt álló lehetőségekre, feladatokra. Egyrészt azokat a tevékenységeket gondolták át, amelyeket közösen tudnak szervezni, hogy elősegítsék ezzel az egyes szerzetesek és a közösségek szerzetesi hivatásban, identitásban való megerősödését, növekedését. A hivatásgondozás, a kezdeti és folyamatos képzés, illetve az elöljárók képzése merült fel lehetséges területként.

Összegezték azokat a feladatköröket, amelyekkel a jövőben megerősítendő szerzetesi iroda tudja majd segíteni a szerzetes közösségek mindennapi életét és szolgálatát: többek között jogi és gazdasági tanácsadás, pályázatfigyelés, kommunikációs segítség lehetőségei kerültek elő. A résztvevők reflektáltak arra is, miként lehetne elősegíteni a szerzetesrendek egyházon és társadalmon belüli megjelenését.

A konferencia ülése a jó hangulatú testvéri találkozás volt, s egyben erősítette annak tudatát, hogy összefogva, együttműködve nemcsak szolgálatukat tudják hatékonyabban végezni a közösségek, hanem hivatásukban, elkötelezettségükben is kölcsönösen erősítik egymást – szerepel az FSZK közleményében.

Forrás: Magyar Kurir

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése