2012. október 20., szombat

A „mohawk indiánok lilioma”


Boldog Kateri Tekakwitha az első rézbőrű, akit a szentek sorába iktatnak 2012. október 21-én a kanadai főpásztorok.

XVI. Benedek december 19-én írta alá a dekrétumot, amely elismeri a csodát Boldog Kateki Takekwitha szenttéavatásához. A „mohawk indiánok lilioma” törzsének tiltakozása ellenére csatlakozott Jézushoz.
Kateki 1656-ban született a New York államban található (mai nevén) Auriesville-ben. Édesapja a mohawk vezetője volt, édesanyja keresztény, aki a franciák között nevelkedett. Politikai és vallási zűrzavar idején jött a világra, 10 évvel azután, hogy három jezsuita szerzetest kivégeztek, mert az indiánok őket okolták a fehér ember betegségeinek váratlan megjelenéséért, mint például a himlő. Kateri négy éves volt, amikor elvesztette családját. A betegség miatt az ő arca is eltorzult, látása megromlott. Rokonai nevelték, majd egy katolikus pappal való találkozása után, 20 éves korában, 1676 húsvétján megkeresztelkedett. Mivel rokonai nem örültek ennek, Kanadába, a Xavéri Szent Ferenc misszióba, a Montreal közeli Caughnawagába menekült.
Mély spiritualitásával és az Oltáriszentség iránti tiszteletével ámulatba ejtette a jezsuitákat. Szüzességi magánfogadalmat tett, az imának szentelte magát, a gyermekeket tanította imádkozni, ápolta a betegeket és az időseket. Amikor közösségalapítási kérelmét elutasították, folytatta egyszerű, imádságos életét.
1680-ban, 24 évesen hunyt el, utolsó szavai ezek voltak: „Jézus, szeretlek Téged”. Szemtanúk szerint halála pillanatában eltűntek arcáról a hegek. Sírja Caughnawagában található. Nem sokkal halála után csodák történtek közbenjárására.
Az amerikai indiánok már az 1800-as évek végétől azzal a kéréssel fordultak a katolikus egyházhoz, hogy ismerjék el Kateki hőseis erényeit. 1932-ben küldték a Vatikánba az üggyel kapcsolatos dokumentációt. 1942-ben hirdették ki tiszteletre méltónak, amely a jelölt hősies erényeinek elismerését jelenti, és az első lépés a szenttéavatás útján. II. János Pál 1980-ban avatta boldoggá, két csoda elismerését követően. A harmadikról szóló anyag 2009-ben került a Vatikánba. Egy kisfiú Seattle-ben orvosilag megmagyarázhatatlan módon meggyógyult egy húsevő baktérium által arcát eltorzított betegségből, amelybe majdnem belehalt.
Az egyház az USA-ban július 14-én ünnepli Kateki Takekwitha liturgikus emléknapját. Az amerikai indiánok, az ökológia és a környezet védőszentje, valamint a katolikus ifjúság példaképe. „Az Egyesült Államokbeli és a kanadai indiánok régóta várták Boldog Kateri szenttéavatását. Nagyon büszkék vagyunk rá, mert megtestesíti azt, amit II. János Pál inkulturációnak nevezett. A szentek egy etnikai csoport valóban inkulturált tagjai, mert személyesen testesítik meg az Evangéliumot és eredeti kultúrájukat is. Nagy számban veszünk majd részt szentté avatásán Rómában” – nyilatkozta a CNS hírügynökségnek Charles Chaput, az egyetlen indián származású katolikus érsek az Egyesült Államokban.
Forrás: Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése