2012. október 11., csütörtök

Hivatástisztázás a jezsuitáknál


Az új hivatás honlapról

Több hónapos tervezés és előkészítés, majd programozás után elindult új honlapunk a http://hivatas.jezsuita.hu/,  „Hivatástisztázás a jezsuitáknál”- alcímmel.  A honlapot elsősorban hivatásukat kereső egyetemistáknak illetve már dolgozó fiatal felnőttek számára terveztük.

A hivatás felfedezéséhez nyújthatnak segítséget az olyan tematikus írások, amelyek a hivatástisztázás különböző állomásairól és segédeszközeiről, valamint a döntéshozatal eljárásmódjairól szólnak. A honlapon támpontokat lehet kapni a lelkiélet elmélyítéséhez is, hiszen írunk olyan témákról, mint lelkivezetés, gyónás, imádság. Az imádról különösen sok anyagot tettünk fel, mivel az Istennel való kapcsolat elmélyítése kulcsfontosságú a hivatáskeresés szempontjából. Ez tulajdonképpen egy online imaiskola, ahol inspirációt kaphatnak kezdők, de a haladók is, hisz számos komolyabb lelkigyakorlatos forrás is felkerült.  

A portálon minden nagy élethivatáshoz kapcsolódóan teszünk fel anyagokat, de különleges fókuszt kap a szerzetesi és a papi hivatás. Nem titkolt célunk a jezsuita hivatás iránti érdeklődés felkeltése és az esetleges érdeklődők támogatása, hogy elindulhassanak ezen az úton. Ugyanakkor a horizont szélesebb: az általános hivatáskeresés, a nagy életdöntések meghozatala. A honlap egésze úgy is tekinthető, mint egy online hivatástisztázó tudásbázis, amihez az ignáci hagyományokhoz híven sok konkrét gyakorlat is társul.

Programajánló részünkben az aktuális lelkigyakorlatokról és egyéb hivatástisztázó programokról adunk tájékoztatást. A jezsuita szervezésű programokon kívül más közösségek által szervezett hasonló jellegű programokat is ajánlunk.

A megcélzott egyetemista és fiatal felnőtt korosztály számára különösen hangsúlyos a multimédia ezért a portáluknak önálló média része van, ahol a témákkal kapcsolatos videó, hang és képanyagokat találhatunk. A célközönségünk számára fontos az interaktivitás is, ezért nem csak kérdések és válaszok menüpontunk van, hanem a cikkeink kommentezhetők is facebookon keresztül. Természetesen önálló facebook oldalunk is van: http://www.facebook.com/Hivatastisztazas

A külső megjelenés tervezésében törekedtünk az egyszerűségre és átláthatóságra. Színvilágában pedig kifejezetten férfiasnak terveztük a honlapot. Egyik inspirációs forrásunk a bmw honlapja volt, kékes színeivel. Tudatosan választottuk a szögletes formákat is, hiszen elsősorban férfiakat célzunk meg.
A honlapnak van olyan része is, ami kifejezetten hivatásgondozóknak szól. Itt olyan elméleti és gyakorlati anyagokat gyűjtünk, amik segíthetnek a hivatásgondozási munkában: http://hivatas.jezsuita.hu/hivatasgondozoknak
Kedves Barátaink! Kérlek népszerűsítsétek a honlapot, hogy eljuthasson a fiatalokhoz. Nélkületek nem érheti el célját, hisz a világháló sok millió tartalma között nem épp egyszerű ráakadni! Egy személyes szó, egy facebook belinkelés remek eszköz, hogy felhívjuk a honlapra a figyelmet, hogy a fiatalok könnyebben rátalálhassanak, és remélhetően így segítséget kaphassanak hivatásuk felfedezésében.

Koronkai Zoltán SJ, hivatásgondozó



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése