2011. október 28., péntek

Koronkai Zoltán jezsuita atya előadása a hivatásról

Hivatás

Vannak emberek, akiken érződik, hogy a helyükön vannak, tudják mit akarnak, miért vannak a földön. Mások nyugtalanok, keresik, de nem találják a helyüket a világban.

Mi a célom, a helyem a világban? Ezzel mennyit foglalkozom?

V.E. Frankl szerint, ha az ember tudja miért él(jen), mi a célja, akkor már könnyem megtalálja azt is, hogy hogyan tegye azt. Ha ez nem világos (hogy miért élek), az belső nyugtalansághoz vezet.

Mi a hivatás?
-Az Isten álma az emberről.
-Az, ahol az ember megtalálja az igazi helyét.

Ezt megtalálni nehéz, mert
-Túl gyors a világ, túl gyorsan változik. Állandó alkalmazkodást, változókészséget igényel. Ez nem segít abban, hogy megtaláljuk a helyünket, a stabilitást.
-Az emberi kapcsolatok is gyorsan változnak, időlegesek.
-A család is, mely eddig biztos pont volt, nagyon megváltozott. Ez mélyen hat ránk.
-Sok minden miatt sebzettek vagyunk, bonyolult a világ.

Nekünk kell tudatosan keresni a helyünket, a hivatásunkat.

Hogyan tudom megtalálni a helyemet, a hivatásomat?
Néhány alapvető dolog:
-Van Isten, az Isten jó, végtelenül jó, és végtelen szeretet. Az hogy vagyok és létezem, nem véletlen műve, nem csak két ember döntése, már sokkal hamarabb elkezdődött mindannyiunk élete Isten álmában. Isten azt mondja minden nap, mindenkinek: akarom, hogy legyél. Azért vagy, mert van Isten, aki azt mondja, teszi Veled, hogy vagy.
-Isten feltétel nélkül szeret. (A szüleink, mások nem feltétlenül.) Isten akkor is szeret, akkor is jó, ha én nagy hülyeséget csinálok. Istenünk Jézus arcú Isten. A kicsinyekhez, szegényekhez, betegekhez, vámosokhoz jön. Feltétlenül szeretve vagyunk.
-Isten atya, így szabad felszabadultan döntenem, nem kell agyongörcsölni a döntéseimet. Bátorság kell a döntésekhez.

Isten akarata
Amit Isten szeretne tőlünk, álmodik rólunk, az jó, és nem olyan, amitől félnünk kell. Az Atya jót akar a gyermekeinek. Olyat, ami a leggyümölcsözőbb, ahol tényleg kibontakozhat az életünk, a legteljesebb lehet: boldog, és boldogító.

Isten akarata a szeretet.
Bármit is akar, bármire is hív minket Isten, az alapvetően az, hogy szeressük őt és embertársainkat, Ha ez nem valósul meg, akkor csak pengő cimbalom az életem. Jézus a Te-re koncentrál, nem az Én-re.

A Jóisten akarata nem fátum,
hanem csak álom, az Isten álma rólunk, ami lehet, hogy megvalósul, lehet, hogy nem.

Isten szabadon hív, szabad választ vár.
Isten álma nem csak meg van írva a Mennyben, meg Isten fejében, Isten velünk együtt álmodik, van ehhez nekünk is szavunk, dialógusban történik ez, mondhatom, hogy szeretném, nem szeretném. A Szentlélek bennünk is dolgozik. Isten arra hív, hogy aktívan közreműködjünk ebben a dialógusban. Ehhez (Isten álmához) általában közel van az ember álma is, az, ahol a szíved legmélyén leginkább önmagad lehetsz, ami a szíved legmélyebb vágya.

A hivatás teológiája
A meghívás küldetést, szolgálatot (kell hogy) von(jon) maga után. Bármi is a helyem, az nem pusztán rólam szól, hanem, hogy hogyan lehet az életem boldogító másoknak. Fontos: elköteleződés, közösség alkotás, építés másokkal

Hogyan bontakozik ki az élethivatásunk?
  1. Alaphivatás: keresztény hivatás.
  2. Életállapot választás.
  3. Hivatás a választásban: abban, amit választottam, mennyire tudom felfedezni a Jóisten álmát? Az elköteleződés nem ér véget a választással. Elköteleződés: rátenni az életünket valamire. Különben sodródik az ember ide-oda.
1. Keresztény alaphivatás
Jézus Krisztus követése. Személyes barátság vele. Minden nap keresni, hogy követhetem őt. Erre mindenki meghívást kap.
Imádság: mély, személyes barátság Jézussal. Hit felfedezése, olvasás. Közösség, szolgálat. Talentumaim kibontakoztatása. Miben vagyok jó? Mik azok, amiket a Jóistentől kaptam? Mi az, ami érdekel, amit szívesen csinálok? Érdemes olyasmit csinálni, ami igazán érdekel.

2. Házasság, szerzetesség, papság
Az ember alapvető („természetes”) hivatása, avagy az alapút: a házasság. (A házassághoz nem kell külön hívás.) Ha a szerzetességre, papságra hív, akkor kell hogy mondjon valamit a Jóisten. Ehhez egy másik hívás kell jöjjön. Lehet, hogy az Isten egyszer csak egy másik útra hív.


Mik lehetnek ennek a jelei?
-Nyugtalanság. Valami valahogy nem elég, amit az egyetemes úton látok. Radikálisabbra érzek hívást. Jézus egyes szavai jobban megérintenek. (Pl. az előadót Jézus szavai a gazdag ifjúnak: Menj és add el mindened, és kövess engem!) Lehet, hogy az ember dönt: megházasodom, de valami nincs, nem hagy békében. Vajon tényleg ezt szeretné a Jóisten?
-Jézussal jóban van az ember. Az ember vágyat érez, hogy vele legyen az imában, a szentségekben.
-Az embert érdekli a papság, szerzetesség, kíváncsi rá, vonzódik felé (nem csak intellektuálisan).
-Az Isten belülről is hív. Én vágyom rá, szeretném, a szívem megérintődött.
-Néha az is jel lehet, ha ez (papság, szerzetesség) engem nagyon idegesít.
-Jó ha az ember egészséges és alkalmas a papságra, szerzetességre.




Minden remekműhöz sok munka kell! Mindenki egy szobor Isten kezében. Engedd, hogy kopácsoljon, hogy azt a remekművet formálja a kezében, a kezedben, amivé válhatsz.

Koronkai Zoltán SJ

Forrás: csucsop.hu 


5 megjegyzés:

  1. uram add meg azt ami ősszeköt veled s embertásaimmal

    VálaszTörlés
  2. szerintem sohase vezet jó útra ,amit az emberre erőltetnek .SZABADOK vagyunk ISTENBEN ,hogy döntéseinket válaszuk ,s ha kell megharcoljunk érte,s a jó harcot megharcoljuk.....NEM-DE?

    VálaszTörlés
  3. Szabadok vagyunk Istenben de ez nem jelent szabadosságot hogy saját elképzelésünk szerint hozhatjuk döntéseinket.Szabadon igent vagy nemet mondhatunk Isten Akaratára mert tudjuk az a legjobb számunkra az a terv amit Ő elképzel számunkra. Főképpen igaz ez életünk egyik legkomolyabb döntésére a hivatásra.Az Akarat az Úrtól indul ki és mi belesimulhatunk ebbe ha jól keresünk megtalálhatjuk.

    VálaszTörlés
  4. "Az ember alapvető („természetes”) hivatása, avagy az alapút: a házasság" - olvastam fent.
    Akit sem a papság (szerzetesség), sem a családos élet nem vonz különösebben, nem érzi, hogy bármelyik őszinte választás lenne, hogy tényleg örömöt okozna, az mit tegyen?
    Pusztuljon, vagy neki is van lehetősége keresztény életet élni?
    Világos számomra, hogy ez a "harmadik utas" állapot csak értelmes, másoknak adni, másokat jobbá tenni kész életre ad szabadságot, nem lehet célja az élvezetek vagy a pusztán egyéni (szakmai, üzleti, sport) sikerek hajszolása. De bűn-e önmagában, ha valaki nem a két hagyományos utat választja? Mire kell figyelnie?

    VálaszTörlés
  5. Semmiképpen sem bűn, ha valaki nem papi szerzetesi hivatást, sem családos életet nem él.

    Fontos szempont, hogy a hivatást nem mi választjuk, hanem kutatjuk mi az elgondolása az Úrnak rólunk. Bizonyos szempontok miatt vannak olyanok, akik a harmadik utat járják valamely külső vagy belső okból.A Sacré Coeur Nővéreknek van egy jó írása erről itt http://hivatasrscj.blogspot.hu/2013/04/tabuk-hivatas-kerdeseben-letezik-e-3-ut.html

    Fontos, ahogy írod, hogy mindenképp másokért odaadott élet legyen ezen az úton is. A fő célunk az életszentség bármilyen élethivatásban járunk is akár a harmadik útra "kényszerülve".

    Végül megjegyezném, hogy ha a harmadik típusba sorolódott valaki érdemes elgondolkodnia azon is, hogy nincs e meghívása valamely közösségen kívüli megszentelt útra.

    VálaszTörlés